Chiar dacă inflația a scăzut, creditele în euro se vor scumpi

De Jurnalul Național Bănci Bani Economie 165 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Datele publicate vineri indică că inflația din zona euro a scăzut din nou sub pragul de două cifre în decembrie, iar rata principală a ajuns la 9,2%. Cu toate astea, este puţin probabil ca această încetinire să fie suficientă pentru a convinge Banca Centrală Europeană (BCE) să nu mai majoreze ratele dobânzilor, spun specialiștii financiari.

Este puţin probabil ca scăderea inflaţiei să descurajeze BCE, spun specialiștii financiari. Majorările de dobândă ar putea continua

Pieţele continuă să estimeze o serie de majorări din partea oficialilor de la Frankfurt pe parcursul acesstui an. În această situație, Franziska Palmas, economist senior pentru Europa la grupul de cercetare Capital Economics, a precizat că este puţin probabil ca scăderea inflaţiei să descurajeze BCE, iar majorările de dobândă ar putea continua.

„Este probabil ca BCE să îşi menţină asprimea legată de rate, în ciuda scăderilor deja înregistrate şi a probabilităţii unor noi scăderi puternice în acest an”, a precizat Franziska Palmas, potrivit ft.com

Presiunile de bază asupra preţurilor rămân puternice

De asemenea, în timp ce scăderile preţurilor la combustibili şi subvenţiile guvernamentale au redus ratele inflaţiei globale, presiunile de bază asupra preţurilor rămân puternice.

Conform sursei citate, Berlinul a achitat majoritatea facturilor de gaz ale gospodăriilor pentru luna decembrie, ceea ce, conform economiştilor Commerzbank, a redus cu 1,2 puncte procentuale rata armonizată a inflaţiei globale.

Rata a scăzut la 9,6%, de la 11,3% în luna precedentă. Dar creşterea costului serviciilor, un indicator al duratei probabile a presiunilor asupra preţurilor, a accelerat în luna decembrie.

Sunt aşteptate noi scăderi în lunile următoare, ca urmare a declinului preţurilor la energie de la începutul anului. În plus, în curând, impactul creşterii costurilor energiei electrice de anul trecut, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, va scădea din indicele inflaţiei, ceea ce va diminua substanţial cifra principală.

Inflaţia din zona euro ar putea chiar să revină la ţinta de 2% a BCE până la sfârşitul anului 2023

Carsten Brzeski, şeful departamentului de cercetare macroeconomică al băncii olandeze ING, a spus că inflaţia din zona euro ar putea chiar să revină la ţinta de 2% a BCE până la sfârşitul anului 2023.

Dacă recentele scăderi ale preţurilor la gaze continuă, BCE va trebui aproape sigur să îşi revizuiască în scădere proiecţiile privind inflaţia pentru acest an. Banca centrală a precizat în luna decembrie că preţurile vor creşte cu 6,3% pe parcursul anului 2023, pe baza ipotezei ca preţul gazelor naturale să ajungă la o medie de 124 de euro pe megawatt/oră pe tot parcursul acestui an.

Dar preţul contractului olandez TTF de referinţă pentru gazul european a scăzut cu aproape 10% în această săptămână, ajungând la doar 69,70 euro/MWh joi după-amiază – un nivel cu 80% mai mic decât maximul din august, de 340 euro/MWh.

„Prognozele BCE privind inflaţia sunt în prezent prea mari, doar judecând după ipotezele tehnice privind preţurile la gaze şi petrol şi după situaţia actuală a acestor preţuri”, a precizat Brzeski.

Cu toate astea, ratele creditelor ipotecare franceze au depăşit în decembrie 2% pentru prima dată din 2016, un semn al presiunilor cu care se confruntă gospodăriile, subjugate de creşterea costurilor energiei şi alimentelor, scrie Bloomberg.

Rata medie a creditelor ipotecare înainte de comisioane şi costuri de asigurare este estimată la 2,04% în luna decembrie, în creştere de la 1,91% în noiembrie, a menționat Banca Franţei într-o analiză lunară a pieţei publicată joi.

Aprobările de credite ipotecare în Franţa au încetinit ritmul în a doua jumătate a anului trecut, în condiţiile în care Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor pentru a limita inflaţia în creştere. Se aşteaptă ca noile credite ipotecare să însumeze 15 miliarde de euro (15,9 miliarde de dolari) în decembrie, ceea ce ar reprezenta cel mai scăzut nivel înregistrat din luna octombrie a anului 2017.

TAGGED: , ,