Comitet naţional pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale este un proiect realizat de Ministerul Sănătăţii

292

Ministerul Sănătăţii a finalizat un proiect de hotărâre pentru înfiinţarea Comitetului naţional pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, în cadrul căruia va fi aprobată o strategie pe această temă, informează instituţia într-un mesaj publicat pe Facebook.

Din punct de vedere legal, în prezent, se lucrează la finalizarea normelor de aplicare a Legii nr. 3/2021 privind prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale din unităţile medicale şi din centrele rezidenţiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate din România.

„Obiectivele principale vizează îmbunătăţirea substanţială a metodologiei de supraveghere şi raportare a infecţiilor nosocomiale, crearea de structuri în cadrul spitalelor pluri-disciplinare care să permită izolarea şi tratarea atât a infecţiei nosocomiale, cât şi a patologiei de bază în condiţii de siguranţă pentru ceilalţi pacienţi şi evitându-se răspândirea germenilor multi-rezistenţi la antibiotice în alte unităţi sanitare în urma transferului, precum şi reglementarea la nivel naţional a accesului restricţionat al aparţinătorilor la pacienţii cu infecţii cu gemeni multi-rezistenţi”, afirmă aceeaşi sursă.

În acest sens, în ziua de joi 17 iunie, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţii Declic, cu care a discutat despre măsurile pe care ministerul le implementează pentru limitarea infecţiilor intraspitaliceşti.

La întâlnire au participat şi secretarul de stat Monica Althamer, directorul general al Direcţiei Generale Asistenţă Medicală, Medicină de Urgenţă şi Programe de Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii, Magdalena Ciobanu.

Astfel, reprezentanţii Comunităţii Declic i-au înmânat ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă, o petiţie semnată de aproape 20.000 de persoane, prin care se solicită implementarea unui mecanism de raportare zilnică a infecţiilor nosocomiale.

Iniţiatorii petiţiei au organizat şi un protest în faţa Ministerului Sănătăţii. Două persoane, urcate pe picioroange, purtând halate albe imprimate cu bacterii, au ţinut sub ferestrele instituţiei un banner cu mesajul „Cât o mai lungiţi cu nosocomialele?”.

Sursa:
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata