Controale sporite și liberalizarea gazelor. Care sunt principalele subiecte trecute în revistă de Ludovic Orban în această perioadă

41

Premierul Ludovic Orban le-a cerut în urmă cu puțin timp, miniștrilor cu atribuiții în domeniu, la începutul ședinței de Guvern, să pună la punct toate autoritățile aflate în subordine pentru a realiza controale în ceea ce privește respectarea măsurilor de protecție și restricție impuse în starea de alertă, având în vedere tendința ascendentă a numărului de persoane care s-au infectat cu Sars-Cov-2.

„Ne confruntăm cu un mediu politic în care foarte mulţi lideri politici de luni de zile neagă pericolul, instigă populaţia la nerespectarea regulilor şi iniţiază alături de instituţii aflate în slujba lor şi nu a cetăţeanului, tot felul de demersuri precum cel judecat azi la CCR. Vă cer sa mobilizaţi instituţiile şi să asiguraţi prezenţa lor în teren, deoarece respectarea regulilor în toate spaţiile, indiferent că este vorba despre locul de muncă sau altceva, e necesară. Inspecţia Muncii trebuie să fie pe teren. Poliţia trebuie să fie implicată şi să asigure controalele efectuate de Inspecţia Muncii şi ISCTR privind respectarea regulilor în transportul public. Trebuie verificate respectarea regulilor în spaţiile comerciale şi în locurile în care interacţionează cetăţenii”, a dezvăluit ministrul Orban.

În ceea ce privește starea de alertă în care ne aflăm, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a dezvăluit că va fi semnat contractul cu firma câștigătoare a achiziției în ceea ce privește numărul de 115 milioane de măști de protecție ce ar trebui să revină celor 2,3 milioane de cetățeni aflați în situațiile socio-economice vulnerabile și că măștile vor fi împărțite în următoarele zile, cu ajutorul direcțiilor județene de sănătate publică și autorităților locale.

Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului de resort să fie gata să mărească numărul de paturi din spitale, capacitatea de tratare în ATI și să solicite direcțiilor de sănătate publică să mărească viteza de desfășurare a anchetelor epidemiologice, viteză ce poate fi de-a dreptul vitală pentru limitarea transmiterii noului coronavirus.

În timpul intervenției de la începutul ședinței care a avut loc, ministrul Ludovic Orban a discutat și despre liberalizarea prețului gazelor începând cu data de 1 iulie și i-a cerut ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, ca toți clienții să se bucure de un preț mai scăzut.

„Trăim un paradox. Suntem ţara cu cele mai mari resurse de gaz natural, şi cu toate astea preţul pentru clienţii industriali a ajuns la un nivel mai mare decât în oricare altă ţară europeană”, a menționat Ludovic Orban.

Virgil Popescu, ministrul de resort, a dezvăluit:

„Începând cu data de 1 iulie, vom vorbi despre cu cât va scădea preţul la gaze. Preţul, în urma liberalizării, va fi mai mic decât cel plătit la preţ reglementat. Sunt oferte mai bune pe piaţă decât ofertele celor doi mari furnizori care sunt pe piaţă şi care deţin 90% din distribuţie. Ei beneficiază de centre de distribuţie şi furnizare şi au un fel de monopol în acest domeniu. (…) Am înlocuit modalitatea de vânzare pe bursă cu gas program release, unde pot participa toţi clienţii industriali, care au acces la gaz ieftin în momentul de faţă”.

Tot în cadrul începutului ședinței de guvern, premierul i-a cerut ministrului Fondurilor Europene să pregătească o documentare în ceea ce privește situația contractelor pentru rețelele de apă și canalizare finanțate prin intermediul fondurilor europene prin Programul Operațional Infrastructura Mare.

„Timp de şase ani, cei care au fost la putere şi-au bătut joc de ele. În nici şapte luni, am asigurat cofinanţarea lor şi rezolvarea altor situaţii care blocau derularea proiectelor. Dacă nu se semnează contractele, este vina baronilor nesimţiţi care nu au niciun interes sa faca aceste lucrări prin intermediul ADI-urilor şi societăţilor de apă. Ar trebui să mergem în localităţile în care ar urma să fie realizate aceste proiecte şi să le spunem oamenilor că, dacă nu încep lucrările, este vina celor care conduc judeţele. Nu se poate ca la finalul exerciţiului bugetar multianual 2014-2020 sa nu avem semnate contractele de finanţare pentru cele 41 de judeţe”, a mai adăugat premierul Ludovic Orban.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner