Coreea de Nord confirmă că a lansat Hwasong-17

Hwasong-17 este cel mai mare ICBM rutier mobil, alimentat cu combustibil lichid din lume.

Coreea de Nord a confirmat că a lansat o rachetă balistică intercontinentală și că este Hwasong-17, cunoscută drept „racheta monstru a țării”.

Lansarea rachetei interzise a fost detectată de vecinii Coreea de Sud și Japonia, joi, cu câteva ore înainte ca președintele sud-coreean Yook Suk-yeol să zboare la Tokyo pentru un summit cu premierul japonez Fumio Kishida.

A fost cel mai recent dintr-o serie de teste de arme care au coincis cu Freedom Shield – exercițiile militare comune la scară largă dintre Statele Unite și Coreea de Sud, care au început luni și pe care Phenianul le consideră o repetiție pentru invazie.

Confirmând testul ICBM de vineri, mass-media de stat din Coreea de Nord a declarat că intenționează să demonstreze o „postură de răspuns dură” și este un răspuns la exercițiile militare „provocatoare și agresive”.

Phenianul a spus că racheta a călătorit la o altitudine maximă de aproximativ 6.000 km (3.700 mile) și a zburat aproximativ 1.000 km (620 mile) „înainte de a ateriza cu precizie în zona prestabilită din apele deschise din largul Mării de Est a Coreei”, cunoscută și sub numele de Marea Japoniei.

Kim Jong Un i s-a alăturat la lansare fiica sa, care a fost fotografiată alături de el la o serie de evenimente oficiale din acest an (KCNA/KNS via AFP)

Fotografiile care însoțesc rapoartele din mass-media de stat l-au arătat pe liderul nord-coreean Kim Jong Un urmărind lansarea împreună cu fiica sa și includ imagini din spațiu realizate aparent de o cameră montată pe rachetă.

„Exerciul de lansare a armei strategice servește drept ocazie pentru a da un avertisment mai puternic inamicilor, care escaladează intenționat tensiunea în peninsula coreeană, recurgând în mod persistent la amenințări militare iresponsabile și nesăbuite”, a declarat agenția de știri de stat KCNA.

Seulul și Washingtonul au intensificat cooperarea în domeniul apărării în fața amenințărilor militare și nucleare tot mai mari din partea Coreei de Nord, care a efectuat un număr record de teste de arme în 2022, pe măsură ce își intensifică campania de modernizare militară.

Săptămâna aceasta a testat rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și rachete strategice de croazieră dintr-un submarin.

Testele cu rachete balistice sunt interzise prin rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite privind programul nuclear al Coreei de Nord.

Hwasong-17 este cea mai mare rachetă din Coreea de Nord și este cel mai mare ICBM rutier mobil și alimentat cu combustibil lichid din lume.

Se crede că are raza de acțiune pentru a livra un focos nuclear către ținte oriunde în SUA.

A fost testat pentru prima dată în martie anul trecut, marcând prima lansare ICBM a Coreei de Nord din 2017.

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata