Credite pentru firme noi: Cadrul legal pentru obținerea acestora | 2021

24

Te gândești că un credit bancar poate acoperi nevoile de dezvoltare ale afacerii tale? Ei bine, ofertele instituțiilor financiare nu pot fi trecute cu vederea atunci când ai nevoie de bani pentru investiții ori te afli într-un impas, cum ar fi achitarea datoriilor către furnizori, plata facturilor sau achiziția de materii prime. Împrumuturile sunt soluții abordabile post start-up, însă pentru a beneficia de un credit o firmă nou înființată trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Iată ce trebuie să știi atunci când ai nevoie de susținere financiară:

Condiții de eligibilitate pentru firmă

Dacă te gândești să accesezi un împrumut bancar trebuie să știi că vechimea societății este foarte importantă. Sunt instituții care acordă credite pentru firme noi dacă acestea au cel puțin trei luni de activitate economică de succes, însă alți creditorii solicită o perioadă minimă de activitate de 6 sau 12 luni ori chiar și mai mult. O companie nou înființată reprezintă un risc destul de ridicat pentru bănci în ceea ce privește acordarea de împrumuturi, mai ales că există posibilitatea ca societatea nici să nu dețină foarte multe bunuri cu care să poată să gireze creditul.

În cazul unei firme nou înființate, în funcție de instituția unde se accesează împrumutul, se poate solicita dovada unui cash-flow pozitiv sau o cifră de afaceri în creștere. De asemenea, băncile pot respinge automat societățile care înregistrează restanțe mai mari de 90 de zile la alte credite, restanțe la bugetul de stat, au deschis proceduri de insolvență, dovedesc instabilitatea acționariatului, se află în imposibilitatea de a prezenta situațiile financiare ale firmei  ori înregistrează popriri active pe cont. Anumite instituții întocmesc o analiză pentru fiecare proiect în parte, luând în considerare tipul activității și nevoile specifice de business.

Posibilitatea accesării creditelor garantate de stat

Antreprenorii români care și-au înființat firmei noi au posibilitatea de a obține finanțări pentru afacerile lor prin intermediul a mai multe programe de sprijin. Împrumuturile sunt garantate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, iar prin intermediul lor potențialii beneficiari își pot asigura lichiditățile pentru investiții sau derularea activității curente. Iată câteva surse de finanțare pentru micile afaceri:

IMM Invest

Companiile se pot înscrie în acest program până la 30 iunie 2021, online, până la epuizarea plafonului de 20 de miliarde de lei alocat programului. Acestea pot obține împrumuturi între 500.000 și 10 milioane de lei, cu garanții de stat de până la 90% și dobânzi subvenționate. Mai mult, este disponibil și subprogramul AGRO IMM Invest, dedicat întreprinderilor mici și mijlocii și firmelor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

OPTIMM

Destinat garantării creditelor pentru capital de lucru, programul OPTIMM se adresează companiilor dinamice, care au nevoi punctuale de finanțare. Valoarea maximă a garanției este de 200.000 de lei, iar cea a finanțării de 250.000 de lei, pe lista beneficiarilor aflându-se și start-up-uri care îndeplinesc condițiile de eligibilitate prevăzute în convențiile de colaborare încheiate cu finanțatorii.

Startup Nation

Programul a fost special creat pentru garantarea creditelor accesate pentru dezvoltarea afacerilor. Firmele beneficiază de o dobândă fixă de maxim 5% pe an și nu trebuie să mai prezinte alte garanții în completare sau contribuție proprie.

IMM Factor

Prin acordarea de facilități de garantare de către stat pentru împrumuturile acordate pe termen scurt, IMM Factor susține accesul la finanțare al întreprinderilor mici și mijlocii. Programul constă în acordarea de garanții de stat în favoarea fiecărui beneficiar eligibil pentru finanțările de tip factoring cu regres.

Există mai multe tipuri de credite disponibile pentru firmele noi care îți pot ajuta afacerea. De cele mai multe ori însă, băncile au oferte de împrumut personalizate pentru societăți, în funcție de vechimea, dimensiunea lor sau specificul de activitate al firmei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata