Criticul lui Trump, Chris Christie, va anunța oferta pentru Casa Albă săptămâna viitoare

De Jurnalul Național Externe Politică 115 citiri
7 min citire
Fostul guvernator al New Jersey Chris Christie – care a sfătuit campania lui Donald Trump la Casa Albă în 2016, doar pentru a deveni un critic vocal al fostului președinte al Statelor Unite în ultimele luni – va lansa săptămâna viitoare o ofertă pentru nominalizarea republicană la președinția din 2024, spun știrile. citând surse familiare cu planul.

Christie, în vârstă de 60 de ani, intră în cursă ca un defavorabil hotărât, la șase ani după ce campania sa prezidențială din 2016 nu a reușit să câștige teren pe fondul unui teren aglomerat în care era inclus și Trump. Doar unu la sută dintre republicani au declarat că va fi nominalizatul lor preferat în 2024 într-un sondaj Reuters/Ipsos, realizat între 9 și 15 mai.

Fost procuror federal, Christie s-a declarat singurul potențial candidat dispus să-l înfrunte agresiv pe Trump, actualul favorit pentru nominalizare. A fost un prieten de multă vreme și consilier al lui Trump, dar a rupt cu fostul președinte din cauza refuzului său de a accepta rezultatele alegerilor din 2020. Christie a apărut de atunci ca un critic important al lui Trump.

Christie a renunțat la cursa prezidențială din 2016 la o zi după ce a terminat pe locul șase la primarul din New Hampshire.

Încheind săptămâni de speculații cu privire la intențiile sale, Christie își va lansa oficial campania la o primărie de la Colegiul Saint Anselm din New Hampshire marți, a declarat pentru Reuters o persoană familiarizată cu problema, confirmând rapoartele anterioare ale publicației Axios.

Christie a cerut partidului său să treacă de la afirmațiile fără temei ale lui Trump că alegerile din 2020 au fost fraudate, inclusiv în cartea sa Republican Rescue. Această poziție i-ar putea câștiga teoretic un anumit sprijin din partea republicanilor moderati dornici să întoarcă pagina, deși va înstrăina baza încă puternică de alegători a lui Trump.

În martie, Christie i-a spus lui Axios că nu va vota pentru Trump în 2024, chiar dacă fostul președinte ar fi candidatul republican. El a susținut, de asemenea, în aparițiile publice, că el singur are priceperea și dorința de a se înfrunta cu belșugul Trump.

„După cum știm cu toții aici în New Jersey, guvernatorul este un lider dovedit care spune fără teamă lucrurile așa cum sunt”, a scris Bill Palatucci, un consilier Christie de multă vreme, care va prezida un comitet de acțiune politică care îi susține candidatura, a scris într-un mesaj către New Jersey. Membrii Comitetului Republican de Stat marți.

Christie a mai jucat rolul de câine de atac. Într-o apariție memorabilă într-o dezbatere, cu puțin timp înainte de a-și încheia campania din 2016, Christie l-a batjocorit pe senatorul american Marco Rubio pentru că și-a memorat replicile, o performanță văzută pe scară largă ca dăunătoare iremediabil campaniei lui Rubio.

Trump, care și-a anunțat campania anul trecut, este lider printre republicani în sondajele publice.

Pe lângă Trump, alți republicani care candidează pentru președinte sunt guvernatorul Floridei Ron DeSantis, senatorul SUA Tim Scott, fostul guvernator al Carolinei de Sud Nikki Haley, fostul guvernator al Arkansasului Asa Hutchinson și antreprenorul biotehnologic și activistul „anti-trezire” Vivek Ramaswamy. Fostul vicepreședinte Mike Pence și guvernatorul New Hampshire Chris Sununu se numără printre cei care cântăresc candidaturile.

Candidatul s-ar confrunta cu președintele democrat Joe Biden, a cărui campanie de realegere nu se confruntă cu o opoziție notabilă din interiorul partidului.

Guvernator cu doi mandati din New Jersey, cu tendințe democrate, Christie a fost odată privit ca o vedetă republicană în ascensiune, care a avut un apel rar între partide.

Dar cel de-al doilea mandat al său a fost pătat de scandalul „Bridgegate”, unicul din New-Jersey, în care doi dintre consilierii săi au fost acuzați că au închis în mod deliberat benzi de pe Podul George Washington, intens traficat, pentru a pedepsi un primar local care a refuzat să susțină Campania de realegere a lui Christie.

Între timp, relația lui Christie cu Trump și familia sa a luat o cale șerpuitoare. În calitate de avocat al SUA pentru New Jersey, el l-a urmărit penal pe Charles Kushner, tatăl ginerelui lui Trump, Jared Kushner, pentru evaziune fiscală și alte infracțiuni.

El și Trump au făcut schimb de o mulțime de barburi în primele etape ale campaniei din 2016. Dar la doar câteva săptămâni după renunțarea la cursă, Christie l-a susținut pe Trump față de ceilalți rivali, dând un impuls candidaturii sale într-un moment critic.

În timp ce a fost consilier de campanie a lui Trump, Christie a devenit o răspundere politică la sfârșitul cursei, când martorii au mărturisit în timpul procesului penal al asistenților săi că știa de închiderea benzilor de pod. Christie a negat că a știut despre complot până după aceea.

Cu toate acestea, Christie a fost trecută peste cap, mai întâi pentru vicepreședinte și mai târziu pentru procuror general. La trei zile după victoria surpriză a lui Trump, Christie a fost concediată din funcția de șef al echipei de tranziție a lui Trump la Casa Albă.

De la atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, Christie l-a lovit pe Trump de mai multe ori. El l-a învinovățit pe fostul președinte pentru spectacolul dezamăgitor al republicanilor la alegerile intermediare din 2022 și a numit comportamentul lui Trump „inacceptabil”, după ce un juriu federal l-a găsit vinovat pentru abuzul sexual pe scriitorul E Jean Carroll în anii 1990.

Christie a fost, de asemenea, candidat pentru nominalizarea republicană la președinția din 2012, dar a fost învinsă de eventualul candidat Mitt Romney.

Sursa – www.aljazeera.com