Cu ce să speli parchetul ca să lucească?

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină 137 citiri
4 min citire
 

În cadrul unui interior, parchetul strălucitor și lustruit arată  senzațional, dar cu ce să speli parchetul ca să lucească? Trucul pentru a păstra aspectul frumos al parchetului de-a lungul anilor de uz este modul în care îl cureți. Uneori, modul în care cureți o podea din lemn poate să o facă să-și piardă strălucirea, dar există modalități de a o menține strălucitoare în timp.

De ce parchetul pare mat?

Există câteva probleme comune care pot face ca parchetul să arate mat.

Utilizarea unei mături murdare sau faptul că nu ștergi de praf sau aspiri podeaua înainte de a o curăța va redistribui pur și simplu murdăria. Tot nisipul, praful și murdăria rămân blocate în soluția de curățare și pe suprafața podelei.

Substanțele chimice dure precum clorul, amoniacul, oțetul nediluat sau uleiul de pin pot deteriora finisajele parchetului.

 

Folosirea unei cantități prea mari de produs. Chiar dacă faci totul corect, utilizarea unei cantități prea mari de produs de curățare sau de apă va face ca parchetul să arate mai rău. Mai mult nu este întotdeauna mai bine.

Zgârieturile. Dacă ai animale de companie cu gheare ascuțite, uiți să pui covorașe curate în zonele de intrare interioară și exterioară sau porți frecvent pantofi cu tocuri dure în casă, vei avea zgârieturi. Zgârieturile și ciupiturile înseamnă podele mate.

Cu ce să speli parchetul ca să lucească

Pentru a păstra parchetul curat și strălucitor, începe prin a face curățenie regulată. Folosește o mătură moale sau o cârpă de praf pentru a îndepărta murdăria, praful și particulele fine care pot zgâria suprafața pardoselii. Asigură-te că folosești o mătură sau un aspirator cu perii moi pentru a evita zgârieturile.

Atunci când vine vorba de curățarea umedă a parchetului, investește în mopuri de calitate, din microfibră. Aceste mopuri sunt delicate cu parchetul și absorb eficient murdăria și umezeala. Evită mopurile cu țesături groase sau burete care pot lăsa exces de apă pe parchet și pot cauza daune.

Însă, selectarea soluțiilor de curățare corecte este esențială pentru menținerea strălucirii parchetului. Evită să folosești apă în exces, deoarece aceasta poate pătrunde în fisurile parchetului și poate provoca umflături. Optează pentru soluții de curățare special formulate pentru pardoseli din lemn, care sunt delicate cu finisajul și nu conțin substanțe chimice dure.

Poți găsi astfel de produse în magazinele de specialitate sau poți să încerci soluții naturale, cum ar fi amestecul de apă și oțet alb în proporții egale. Pune câțiva stropi de oțet în apa cu care speli parchetul, alături de 2 picături de ulei esențial ca să miroasă frumos.

Cum menții parchetul strălucitor

Atunci când ștergi parchetul, asigură-te că folosești un mop ușor umed și stoarce-l bine pentru a evita excesul de apă. Șterge pardoseala cu grijă, urmând direcția nervurilor lemnului pentru a evita zgârieturile. După ștergere, folosește un mop uscat sau o cârpă moale pentru a absorbi orice urmă de umezeală rămasă.

Pentru a menține strălucirea și protecția pardoselii tale din lemn, poți aplica tratamente periodice, cum ar fi lustruirea cu ceară sau aplicarea unei soluții speciale de întreținere a lemnului. Aceste tratamente vor ajuta la refacerea luciului și la protejarea finisajului.

În concluzie, curățarea și îngrijirea parchetului pentru a-l face să lucească implică efort și atenție la detalii, dar rezultatele vor fi cu siguranță impresionante. Prin urmarea acestor sfaturi și utilizarea produselor și instrumentelor potrivite, vei păstra parchetul tău în condiții excelente și îl vei face să strălucească în fiecare zi.

Sursa – playtech.ro