Cu temperaturi de peste 20 de grade Celsius, primăvara vine mai devreme decât ne aşteptam

De Jurnalul Național Actuale Meteo 141 citiri
4 min citire
 

Prima zi a acestei săptămâni a adus, încă de la prima oră, cel puțin 5 avertizări de Cod galben din partea ANM. În același timp, meteorologii anunță că vom avea parte de temperaturi de peste 20 de grade Celsius, în România. Cu alte cuvinte, putem spun că primăvara vine mai devreme decât ne aşteptam.

 5 avertizări de Cod galben din partea ANM

Începând cu ora 8, în această dimineață ANM a emis 5 avertizări de Cod galben pentru mare parte din țară, precizând că este vorba de fenomene locale de ceață „care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție de condițiile locale formarea ghețușului.”

Zonele afectate de aceste fenomene sunt, preponderent, zonele joase din județele Alba, Sibiu și Harghita, zona depresională din Brașov, Covasna, Maramureș, Cluj și Bistrița-Năsăud. În același comunicat, ANM precizează că aceste fenomene se vor resimiți în aceste zone până după ora 9:00.

Vom avea parte de temperaturi de peste 20 de grade Celsius, în România

Așa cum precizam și spre finalul săptămânii trecute, prognoza meteo pentru următoarea perioadă aduce și schimbări termice pozitive, dar anormale pentru perioada din an în care ne aflăm. Așa se face că, suntem avertizați de specialiști că vom avea parte de temperaturi de peste 20 de grade Celsius, în România, meteorologii vorbind chiar și de un record de temperaturi pentru finalul lunii februarie:

În prognoza sa, „De la mijlocul săptămânii, mai precis de joi, vom consemna temperaturi în creștere de la o zi la alta și este posibil ca sfârșitul de săptămână să aducă chiar valori de 17-18 grade, posibil sâmbătă și duminică 19-20 de grade Celsius, local în partea de sud și sud-est a țării, așa cum arată informațiile la acest moment.”, spune Elena Mateescu, conform Antena 3 CNN.

 

Primăvara vine mai devreme decât ne aşteptam

În ultima perioadă, ca urmare a schimbărilor la nivel atmosferic, în această parte a Europei valorile termice au trecut de 17-18 grade, ceea ce este cu mult peste media anuală normală. Mergând mai departe cu informațiile, se pare că primăvara vine mai devreme decât ne aşteptam, și până la finalul acestei luni valorile termice vor ajunge la recorduri de temperatură:

Aşadar, „În condițiile în care, așa cum arată și cum am menționat datele până la sfârșitul ultimei luni din iarna 2023-2024, este posibil ca luna februarie din acest an să înregistreze un nou record, ca fiind printre cele mai călduroase luni februarie din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră, ținând cont că în 2016, februarie a avut o abatere termică pozitivă de 5,7 grade Celsius”, a mai spus Elena Mateescu, directorul ANM, conform sursei citate.

Rămâne să vedem cu cât vor crește temperaturile și dacă vom lăsa în șifoniere hainele groase sau nu.

Sursa – playtech.ro