Cum afectează HIV menopauza, sau menopauza afectează HIV?

De Jurnalul Național Lifestyle Sănătate 187 citiri
10 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Când Vickie Lynn a aflat că era HIV pozitivă în 1991, la vârsta de 21 de ani, a crezut că este condamnată la moarte. Cu siguranță nu și-a imaginat niciodată că va trăi suficient de mult pentru a vedea o piatră de hotar care afectează femeile mai târzium în viață şi anume menopauza.

Acum, în vârstă de 57 de ani și solid postmenopauză, Lynn își amintește încă cât de greu a fost să găsească un furnizor de asistență medicală (HCP) care să ia în serios simptomele menopauzei.

„Am avut simptome pe care nimeni nu le-a înțeles cu adevărat, sau nu le-au conectat la menopauză”, a spus Lynn.

A face față stresului de a lucra la doctoratul în timpul perimenopauzei nu a ajutat situația, iar Lynn însăși s-a străduit să identifice cauza simptomelor ei.

„Este HIV, menopauză sau doctorat? S-au întâmplat multe și nimeni nu mi-a putut da niciun răspuns clar”, a spus Lynn. „A fost o perioadă foarte dificilă.”

Datorită unui tip de tratament numit terapie antiretrovială (ART), mai mulți oameni trăiesc vieți mai lungi cu HIV. Aproape jumătate dintre cei cu HIV din Statele Unite au 50 de ani sau mai mult.

Pentru femei, îmbătrânirea cu HIV poate prezenta provocări unice de sănătate, inclusiv în timpul tranziției la menopauză. Iar lipsa cercetărilor asupra modului în care menopauza afectează femeile care trăiesc cu HIV – împreună cu lipsa de furnizori care înțeleg cum să le trateze cel mai bine aceste femei – poate îngreuna femeilor aflate la menopauză care trăiesc cu HIV să găsească sprijinul și îngrijirea de care au nevoie.

„Cele 3 etape ale menopauzei”

Când începe menopauza și de ce contează?

Pentru femeile care trăiesc cu HIV, poate fi dificil să spună când începe menopauza. Acest lucru se datorează faptului că multe femei cu HIV au perioade anormale legate de afecțiunile medicale asociate cu HIV, a spus Sara Looby, Ph.D., ANP-BC, cercetător la Massachusetts General Hospital din Boston și profesor asistent de medicină la Harvard Medical School.

„Este foarte important ca medicii să nu presupună că este adevărata menopauză atunci când apar menstruații pierdute”, a spus Looby. „Ar trebui să evalueze, de asemenea, alți factori, în afară de menopauză – inclusiv schimbări psihosociale, comportamentale și fizice – pe care femeile care trăiesc cu HIV s-ar putea confrunta și ar putea duce la pierderea menstruației.”

Acestea fiind spuse, unele cercetări sugerează că femeile cu HIV încep menopauza cu trei până la cinci ani mai devreme decât alte femei. Acest lucru este de remarcat deoarece cu cât o femeie trece mai devreme prin menopauză, cu atât mai devreme începe să piardă efectele protectoare ale estrogenului împotriva bolilor de inimă, schimbărilor de dispoziție, pierderii osoase și a altor probleme de sănătate. Deoarece femeile cu HIV sunt deja mai predispuse să se confrunte cu aceste probleme, menopauza le poate face foarte vulnerabile.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că scăderea estrogenului care are loc în timpul menopauzei poate afecta numărul de celule CD4 la femei. Celulele CD4 sunt celule albe din sânge care joacă un rol important în sănătatea imunitară, iar numărul de celule CD4 este un bun indicator al funcționării sistemului imunitar. Cu cât numărul de celule CD4 este mai mic, cu atât sistemul imunitar este mai slab și riscul de a dezvolta boli grave este mai mare.

A trăi cu HIV poate însemna simptome mai grave ale menopauzei

Nu numai că femeile cu HIV ar putea începe menopauza mai devreme în comparație cu alte femei, dar simptomele lor pot fi mai grave. „Au existat rezultate contradictorii, dar există multe studii până în prezent care sugerează că femeile cu HIV pot avea bufeuri mai frecvente și mai severe în comparație cu femeile fără HIV”, a spus Looby.

Looby a fost implicată în cercetări pe această temă: ea și o echipă de cercetători au făcut un studiu care a implicat 33 de femei cu HIV și 33 fără HIV care erau similare ca vârstă, rasă și tipare menstruale. Ei au descoperit că femeile cu HIV au avut bufeuri mai grave și că aceste bufeuri aveau mai multe șanse să le perturbe viața.

Un alt studiu a constatat că simptomele menopauzei pot afecta capacitatea pacientului de a lua terapia antiretrovială (ART) așa cum este prescris. Și un al treilea studiu a analizat 714 femei din Nigeria cu și fără HIV și a constatat că simptomele menopauzei au fost în general mai rele la femeile care trăiesc cu HIV și că aceste femei aveau șanse de trei ori mai mari de a avea simptome severe.

Găsirea îngrijirii poate fi o provocare

Oricât de greu ar fi pentru femei să facă față provocărilor duble ale HIV și menopauză, poate fi și mai greu să găsești ajutor.

Chiar și medicii medicali specializați în menopauză ar putea să nu aibă experiență atunci când vine vorba de tratarea femeilor care trăiesc cu HIV și nu mulți specialiști HIV sunt, de asemenea, experți în menopauză.

„Pentru femeile din Statele Unite care au trăit cu HIV de mult timp – medicul lor primar este adesea un furnizor de boli infecțioase”, a spus Looby. „Acești furnizori sunt fenomenali în gestionarea HIV-ului pacienților lor și a multor aspecte ale îngrijirii lor primare, deși mulți nu sunt neapărat instruiți pentru a evalua, diagnostica și trata menopauza.”

Furnizorii care tratează femeile aflate la menopauză care trăiesc cu HIV pot fi reticenți în a prescrie tratamente precum terapia hormonală (HT) – cunoscută și sub numele de terapie de substituție hormonală sau HRT – deoarece sunt îngrijorați de interacțiunile medicamentoase și de alte probleme, iar pacienții pot fi reticente la le ia. Într-un studiu pe mai mult de 800 de femei aflate la menopauză care trăiesc cu HIV, doar 8 din 100 au spus că au folosit HT în timpul tranziției.

Acest lucru este adevărat, în ciuda faptului că, în circumstanțe potrivite, HT poate ajuta unele femei care trăiesc cu HIV să gestioneze simptomele menopauzei și să-și îmbunătățească calitatea vieții.

„Cred că există multă teamă în prescrierea terapiei de substituție hormonală la menopauză pentru populații speciale, inclusiv femeile cu HIV, deoarece există o lipsă de date care să arate siguranța și eficacitatea în această populație”, a spus Looby. „Sunt necesare mai multe cercetări și educație atât asupra menopauzei, cât și asupra terapiei hormonale pentru femeile cu HIV și furnizorii lor, pentru a sprijini luarea deciziilor în comun.”

Looby a remarcat, de asemenea, că HCP pentru femeile cu HIV ar trebui să ia în considerare cu atenție factorii de risc pentru sănătate ai unei persoane, împreună cu ghidurile existente pentru utilizarea hormonilor de menopauză la femeile fără HIV. Această considerație atentă joacă un rol important în a ajuta pacienții și furnizorii lor să ia decizii informate împreună.

Informațiile sunt cheia pentru a face față menopauzei atunci când aveți HIV

Când Lynn era la menopauză și încerca să înțeleagă ce se întâmplă cu corpul ei, a fost descurajată de lipsa generală de informații despre HIV și menopauză.

„Nici măcar să nu găsesc vreo literatură de cercetare despre ceea ce treceam a fost foarte frustrant pentru mine”, a spus Lynn.

Așadar, unde ar trebui să apeleze femeile care trăiesc cu HIV pentru ajutor pentru a naviga în răsturnările menopauzei? Lynn, un profesionist în domeniul sănătății publice și al asistenței sociale care și-a petrecut ultimele trei decenii susținând problemele HIV, sugerează să se adreseze organizațiilor, cum ar fi The Well Project, care pot oferi informații, precum și conexiuni cu alte persoane care înțeleg ce sunt. a trece prin.

„Îmi doresc ca fiecare organizație comunitară care deservește persoanele care trăiesc cu HIV să aibă un specialist în menopauză sau îmbătrânire”, a spus Lynn. „Sunt atât de mulți dintre noi care îmbătrânim și se știe atât de puțin. Încă învățăm.”

Sursa – www.healthywomen.org

TAGGED: ,