Cum afli ce versiune de Windows poți instala pe sistemul tău?

De Continut Sponsorizat Publicitate Tech 147 citiri
5 min citire
Probabil unul dintre cele mai frustrante aspecte legate de achiziția unui PC sau laptop nou este faptul că nu îl poți utiliza imediat, deoarece din ce în ce mai puține modele sunt dotate cu un sistem de operare. Astfel, sarcina de a achiziționa sistemul de operare și de a-l instala îți revine ție, lucru care se poate dovedi oarecum complicat, dacă este prima dată când faci asta.

Cu siguranță, este important să știi ce versiune de Windows poți instala pe calculatorul tău pentru a te asigura că sistemul de operare va funcționa în mod optim și fără probleme. Fie că ai un computer nou sau vechi, există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a determina versiunea de Windows potrivită pentru tine. Dacă nu știi cum poți face acest lucru, citește în continuare, deoarece acest articol îți vine în ajutor!

Sursa: unsplash.com

Verifică cerințele hardware

Primul pas pentru a afla ce licențe Windows trebuie să comanzi pentru calculatorul tău este să verifici cerințele hardware ale sistemului. Microsoft furnizează cerințele minime de sistem pentru fiecare versiune de Windows pe site-ul său oficial. Asigură-te că unitatea ta îndeplinește aceste cerințe pentru a putea instala și utiliza sistemul de operare fără probleme. Cerințele hardware pot varia în funcție de versiunea de Windows, așa că dacă cea mai nouă versiune nu se potrivește, caută una alternativă.

Verifică compatibilitatea software

Înainte de a instala o nouă versiune de Windows, trebuie să te asiguri că toate programele și aplicațiile pe care le folosești sunt compatibile cu această versiune. Unele programe mai vechi pot să nu funcționeze corect sau deloc pe versiuni noi, motiv pentru care o licență Windows 11 încă nu este în topul preferințelor majorității utilizatorilor. Verifică site-urile dezvoltatorilor de software sau consultă comunitățile online pentru a afla dacă există probleme de compatibilitate cu versiunea de Windows pe care dorești să o instalezi.

Analizează nevoile tale

Un alt aspect important de luat în considerare este scopul pentru care vei utiliza calculatorul. Dacă ai nevoie de un sistem de operare pentru uz personal și simpla navigare pe internet, o licență ieftină de Windows 10, cu versiunea Home ar putea fi mai mult decât suficientă.

Însă, dacă lucrezi la nivel profesional și utilizezi programe cu cerințe crescute pentru hardware și software, ar trebui să te orientezi către versiunile Pro sau Enterprise ale licențelor de Windows 11. Identificarea nevoilor tale este esențială în alegerea versiunii potrivite.

Alege versiunea cea mai recentă

În general, este recomandat să instalezi cea mai recentă versiune de Windows disponibilă, deoarece aceasta va beneficia de cele mai recente actualizări de securitate și funcții noi. Microsoft oferă actualizări gratuite la versiunile mai noi de Windows pentru utilizatorii existenți, așa că poți profita de acest lucru pentru a obține cea mai bună experiență. Versiunile de Windows pot fi achiziționate sub formă de licențe permanente sau sub formă de abonamente. Este important să evaluezi opțiunile de licențiere și să o alegi pe cea care se potrivește cel mai bine nevoilor tale și bugetului tău.

Deși există un procent extrem de mare de utilizatori care folosesc versiuni piratate de Windows, acest lucru nu este deloc recomandat. În primul rând, nu vei avea niciodată garanția că o versiune piratată nu ascunde printre programele de instalare și fișiere de tipul malware. De asemenea, programele de securitate, cum ar fi cele antivirus nu vor funcționa la fel de eficient pe o astfel de variantă, iar tu riști să pierzi date importante și chiar fișiere stocate pe calculatorul respectiv.

Totodată, licențele Windows piratate pot cauza funcționarea defectuoasă a driverelor, lucru care îți poate limita extrem de tare utilizarea calculatorului. De asemenea, opțiunile de sisteme de operare piratate nu dispun de actualizări ce pot îmbunătăți experiența sau pot rezolva anumite probleme.

Înainte de a efectua orice modificare majoră asupra sistemului, cum ar fi instalarea unei versiuni noi de Windows, este esențial să faci backup pentru toate datele și fișierele importante. Acest lucru te va proteja în cazul în care apar probleme în timpul procesului de instalare sau actualizare și îți va permite să recuperezi documentele.