Cum alegem o maşină de tuns iarba

Maşina de tuns iarba este ustensila perfectă pentru a păstra gazonul sau peluza îngrijite într-un mod eficient şi confortabil. Indiferent de suprafaţa pe care trebuie să coseşti, de tipul suprafeţei sau de preferinţe, este sigur că există maşina de tuns iarba potrivită pentru a satisface orice necesitate. Pentru a face alegerea potrivită, însă, este bine să ştii ce tip de maşină de tuns iarba se potriveşte cel mai bine curţii tale.

Tipuri de maşini de tuns iarba

Maşinile de tuns iarba sunt disponibile în trei variante:

  • Cu tambur – au lăţimea de tăiere cuprinsă între 35 şi 50 de cm, înălţimea de tăiere poate ajunge până la 10 cm, greutatea poate fi între 8 şi 60 de kg si pot fi manuale sau cu motor.  
  • Electrice – au lăţimea de tăiere cuprinsă între 35 şi 53 de cm, înălţimea de tăiere poate ajunge până la 10 cm, greutatea între 13 şi 36 kg, funcţionează cu energie electrică şi pot fi cu fir sau fără fir.  
  • Pe benzină – au lăţimea de tăiere cuprinsă între 53 şi 155 cm, înălţimea de tăiere poate ajunge până la 10 cm, greutatea între 28 şi 110 kg, funcţionează pe bază de benzină sau un amestec de benzină şi ulei.

Maşina de tuns iarba cu tambur

Cu toate că s-ar putea să te gândeşti că acest gen de maşină de tuns iarba este depăşită, să ştii că eficienţa ei este uimitoare. Maşina de tuns iarba cu tambur se bazează pe o bobină cu lame care se învârte în timp ce maşina este împinsă. Faţă de maşinile cu lame rotative care rup iarba, aceasta o taie foarte fin, exact ca şi cum ai folosi o foarfecă.

Maşina de tuns iarba cu tambur este disponibilă în două variante:

Manuală – este uşoară, nu produce emisii de combustibil şi necesită întreţinere minimă care constă în ascuţirea lamelor;

Cu motor – asigură o tăietură fină şi este alimentată cu motor, fiind deseori autopropulsată.

Cu toate că se pot bloca uşor din cauza crengilor sau a reziduurilor, maşinile de tuns iarba cu tambur sunt ideale pentru peluzele mici cu iarbă scurtă. Nu se recomanda pentru curţile cu mulţi copaci sau pentru cosit iarbă înaltă. 

Maşina electrică de tuns iarba

Pe măsură ce preţul la benzină a început să fluctueze, cositoarele electrice au căpătat popularitate. Acestea sunt disponibile în două variante:

Cu fir – necesită conectarea la o sursă de curent electric, ceea ce îţi limitează mobilitatea.

Fără fir – funcţioneaza cu un acumulatori reîncărcabil dar care are o durată limitată de funcţionare – între 30 de minute şi o oră.

Maşinile electrice de tuns iarba sunt mai puţin costisitoare decât cele pe benzină, nu produc emisii de combustibil şi sunt silenţioase.

Din cauza duratei scurte de viaţă a bateriei, maşinile electrice de tuns iarba fără fir nu sunt recomandate pentru peluzele mari.

Maşina de tuns iarbă pe benzină

Cositoarele pe benzină sunt cea mai populară opţiune pentru utilaje de tuns iarba. Şi acestea sunt disponibile în două variante:

Maşini de tuns iarba care necesită efort din partea utilizatorului pentru a fi propulsate. Exact aşa cum spune şi denumirea, această maşină de tuns iarba, chiar dacă are motor, trebuie împinsă de utilizator pentru a avansa pe suprafaţa de cosit. Motorul acesteia este proiectat strict pentru a tăia iarba groasă, dar nu şi pentru a propulsa maşina. De aceea, acestea sunt mai dificil de utilizat şi necesită un efort mai mare din partea utilizatorului.

Maşini de tuns iarba autopropulsate care folosesc o roată pentru a avansa, astfel încât utilizatorul nu trebuie decât să ghideze maşina. Sunt foarte uşor de utilizat şi de manevrat în jurul obstacolelor şi funcţionează foarte bine pe zonele deluroase şi pe toate tipurile de teren.

Maşinile de tuns iarba cu benzină sunt mai scumpe, generează emisii de carbon în timpul funcţionarii ceea ce poate fi dăunător pentru sănătate sau mediu, sunt zgomotoase, necesită întreţinere costisitoare, trebuie alimentate periodic cu combustibil.

Avantajele maşinilor de tuns iarbă pe benzină sunt puterea mare care permite cosirea suprafeţelor întinse şi a ierbii groase. Totodată, roțile motoare ale cositoarelor autopropulsate le fac ideale pentru suprafeţele înclinate. De aceea, dacă ai o peluză de dimensiuni medii sau mari, iarba groasă şi multe buruieni şi preferi comoditatea unei roţi motrice care face utilajul să fie foarte uşor de împins, cel mai bine ar fi să alegi o maşină de tuns iarba pe benzină.

Maşinile de tuns iarba pentru suprafeţe mari

Dacă ai de cosit o suprafaţă mare, pentru confort şi uşurinţă în mişcare, alege o maşină de tuns iarba pe benzină autopropulsată. Multe dintre acestea vin dotate cu roţi pivotante care cresc manevrabilitatea. Marele avantaj al acestor maşini de tuns iarba este creşterea semnificativă a lăţimii de tăiere care variază între 75 şi 130 cm. Totodată, acestea sunt dotate cu funcţionalitatea de mulcire şi creare dungi pentru un aspect profesional. 

Cunoscând toate aceste detalii, acum îţi va fi mai uşor să alegi maşina de tuns iarba potrivită necesităților tale, astfel încât cositul ierbii să nu fie o corvoadă, ci o plăcere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata