Cum alegi un motocultor potrivit nevoilor tale

0 0

Pentru a-ţi uşura munca în grădină, achiziţionarea unor echipamente adecvate, precum un motocultor, se va dovedi foarte utilă. Acesta ar trebui ales cu atenţie astfel încât să facă faţă lucrărilor necesare și să faciliteze săpăturile anuale, plivirea, afânarea şi compostarea solului. 

Pentru a face alegerea potrivită ar trebui ţinut cont de modul în care va fi utilizat, pe ce tip de sol, frecvenţa lucrărilor şi suprafaţa grădinii. 

Pentru ce lucrări este recomandat un motocultor

Scopul unui motocultor este de a ajuta grădinarul să cultive pământul şi de a creşte productivitatea. Cu ajutorul acestuia se poate săpa mai uşor şi sunt distruse rădăcinile buruienilor. Motocultorul este un utilaj care se poate manevra de o singură persoană şi ar trebui ales în funcţie de lucrările care trebuie executate.

Motocultoarele sunt împărţite în utilaje uşoare, medii sau grele şi fiecare dintre acestea are propriile caracteristici, avantaje sau dezavantaje.

Tipuri de motocultoare

Motocultoarele pot fi manuale sau motorizate. Modelele manuale sunt cele mai potrivite pentru întreţinerea straturilor şi a paturilor mici, iar pentru suprafeţele mari se recomandă echipamentele mai puternice care sunt motorizate. 

Motocultorul se alege în funcţie de suprafaţa de lucru

Suprafaţa maximă care poate fi lucrată cu un motocultor uşor este până în 500 mp. Acestea sunt folosite pentru a afâna terenul în grădinile deja existente, paturile de flori, peluzele sau serele. Nu sunt, însă, potrivite pentru terenurile care nu au mai fost lucrate.

Motocultorii cu greutate medie sunt recomandaţi pentru suprafeţe de până la 30 ha, în vreme ce motocultorii grei sunt utili pentru suprafeţele între 30 şi 50 ha. Ambele clase de motocultoare fac faţă terenurilor dificile şi care nu au mai fost lucrate. 

Pentru lucrări variate pe un teren cu suprafaţa în jur de 15 mp, un motocultor cu capacitatea de 3.5 – 4 CP ar trebui să fie suficient. Pentru suprafeţele de până în 50 acri se recomandă motocultoarele de 4.5 – 5 CP, iar pentru restul situaţiilor ar trebui un motocultor cu o capacitate de 6 – 7 CP.

Tipuri de motoare motocultoare

Motorul cu ardere internă a unui motocultor poate funcţiona pe benzină sau motorină. Motorina vine cu avantajul cheltuielilor mai mici şi este mai puţin inflamabilă. În plus, motorul diesel este mai durabil şi oferă un cuplul mai mare. Motoarele pe benzină ar trebui să fie echipate cu un demarol electric pentru a facilita pornirea. 

Lamele motocultorului

Un motocultor este un utilaj pe benzină cu o lăţime de lucru mai mare decât o motosapă, motiv pentru care este recomandat pentru lucrările grele. Acestea sunt maşini puternice şi pot fi prevăzute cu lamele dure care pot lucra chiar şi cele mai dificile soluri. 

Motocultoarele cu dinţi frontali pot realiza lucrări generale de întreţinere a grădinii, precum plivirea, compostarea, afânarea solului şi pregătirea pentru insămânţare. Acestea sunt recomandate pentru grădinile mici şi mijlocii. Sunt dotate cu ştifturi acre ajuta la deplasarea maşinii pe măsură ce sapă pământul, iar unele modele au facilitatea de cuplare a dinţilor înainte sau înapoi. 

Motocultorul cu dinţi în spate este dotat cu roţi acţionate de motor şi este recomandate pentru suprafeţele mari de plantare. Poate avea colţi rotitori înainte şi funcţionează cel mai bine în grădinile deja existente, la lucrări de plivire şi compostare. De asemenea, există şi varianta de motocultor cu dinţii în spate care se rotesc în sens opus roţilor. Acestea oferă un cuplu mai mare şi pot sparge terenul dur, săpând mai adânc în sol. 

Sunt şi motocultoarele cu dinţi în spate care pot avea rotire dublă, astfel încât să se adapteze uşor la tipul de teren sau lucrare.   

Carcateristicile unui motocultor

Atunci când alegem un motocultor, pe lângă tipul lucrării şi suprafaţa grădinii, ar trebui să se ţină cont de caracteristicile utilajului. Motoarele cu două cicluri, prezente la marea majoritatea a motocultoarelor, funcţionează cu un amestec de benzină şi ulei, în vreme ce motoarele cu patru cicluri nu au nevoie de acest amestec.

Pentru a alege utilajul potrivit nevoilor de plantare, ar trebui ţinut cont şi de adâncimea şi lăţimea maximă de prelucrare. De asemenea, tracţiunea inversă pe un motocultor cu roţi şi anvelopele pneumatice pot oferi mobilitate sporită. 

Faciliatea de decuplare a puterii disponibilă pe unele modele de motocultoare cu dinţii în spate permite utilizarea motorului pentru a alimenta accesorii diverse necesare în grădină.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x