Cum funcționează o stație de epurare?

Fie că îți construiești casa visurilor tale în care împreună cu familia să vă petreceți cele mai frumoase și liniștite momente, fie cabana de la munte perfectă pentru o escapadă în natură, trebuie să iei în considerare existența, sau mai bine zis inexistența, sistemului de canalizare. Totuși, nu trebuie să îți faci griji dacă acesta nu există sau nu e disponibil în zona în care vrei să construiești, deoarece instalarea unei statii de epurare te scoate din impas și te va ajuta la tratarea corectă a apelor uzate menajere. Poți opta și pentru un sistem mai mic și mai ieftin ministatii de epurare pret ideal pentru o gospodărie cu 6-8 persoane.

Cum funcționează aceasta?

Apa uzată curge gravitațional către stația de epurare și trece prin coș pentru a reține solide. Conținutul coșului este agitat continuu cu un sistem de bule grosiere pentru a ușura dezintegrarea materialelor. Există materiale care nu se dezintegrează – anvelopele, materialele plastice, textilele – care trebuie evacuate separat, prin golirea manuală a coșului.

Următorul nivel în care ajunge apa este zona de denitrificare anaerobă, unde se vor descompune substanțele decantate sub acțiunea nămolului activ. Practic, zona de denitrificare partială/anaerobă are 4 compartimente pentru scurgere care, datorită poziționării, formează un curent ascendant/descendent al apei uzate. În urma acestor acțiuni, rezultă denitrificarea, fermentația și descompunerea substanțelor organice.

Pompa air-lift reîntoarce nămolul din ultimul compartiment al zonei anaerobe în primul compartiment, iar apa uzată și pretratată mecanic, curge apoi printr-un preaplin în camera aerată. La baza compartimentului oxic este amplasat sistemul de aerare cu bule fine care furnizează necesarul de aer cu ajutorul unei suflante şi, dacă e cazul, spre suportul de biomasă.

Aerarea și oxidarea materialelor organice produce descompunerea acesteia în dioxid de carbon, apă și nămol activ. Nămol activ este o aglomerare de bacterii heterotrofe, autotrofe, unicelulare aerobice si multicelulare (protozoare), care prin metabolismul lor consumă și asimilează materia organică din apele uzate.

De asemenea, în acest domeniu de aerare are loc oxidarea ionilor de amoniu în nitriti și apoi în nitrați prin bacterii specific. Parametrii de proces sunt selectați pentru a permite îndepărtarea azotului biologic prin nitrificare-denitrificare și eliminarea fosforului biologic. Din compartimentul oxic apa trece în decantorul secundar unde se produce o liniştire a apelor oxidate încărcate cu nămol activ. Acest decantor are o formă specială cilindrică cu reducţie la bază pentru a asigura o decantare optimă.

Nămolul activ de la baza decantorului secundar împreună cu materiile mai ușoare de la suprafață, sunt recirculate automat în zona anaeroba printr-o pompa air-lift. Apa curată de la suprafață intră apoi într-un sistem de separare care nu permite evacuarea nămolului activ. Acest sistem asigură o evacuare constantă a apei curate în exteriorul stației chiar dacă debitul este mai mare. Stația are și un punct de prelevare de probe pentru autorități.

Nămolul în exces poate fi eliminat la câteva luni cu ajutorul sistemului air-lift. Acest sistem inovator al stației de ERU nu are nevoie de vidanjare.

Este foarte important să avem grijă de natură și să alegem cu mare atenție stația de epurare; cu cât suntem mai protectori cu mediul înconjurător, cu atât și acesta ne va răsplăti mai mult – aer curat, apă potabilă și un mediu de locuit perfect.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata