Cum montezi piatră naturală pe fațada casei

Piatra, printre variatele tipuri de roci, a fost și va rămâne o componentă importantă pentru finisajele interioare și exterioare. Durabilitatea și rezistența la intemperii sau acțiuni mecanice au făcut ca aceste diferite tipuri de roci (marmura, granitul, andezitul, travertinul, bazaltul, calcarul, gresii, gneissul etc.) să fie folosite la placarea exterioară a locuințelor sau clădirilor împotriva agenților climatici, având rol termoizolant și decorativ. Totodată, diferitele tipuri de roci sau pietre naturale oferă și avantajul unei varietăți cromatice.

În ultimele decenii, piatra naturală este folosită tot mai mult la finisajele exterioare ale soclurilor sau fațadelor locuințelor, care, din cauza agenților climatici sau mecanici, prezentau, în timp, fisuri în tencuială, exfolieri sau alte deteriorări.

Însă, pentru realizarea unei placări cu piatră naturală pe fațada casei, care să fie durabilă, practică și cu un aspect decorativ deosebit, ține cont de următoarele sfaturi.

 

Investigarea, testarea și măsurarea suprafeței de suport

Înainte de montajul plăcilor de piatră naturală trebuie observate eventualele fisuri din suprafața de suport, urmele de praf, eflorescențele (pete sau depozite cristaline de săruri alcalino-pământoase) și alte impurități care pot reduce gradul de aderență. De asemenea, durabilitatea suprafeței de suport poate fi testată, prin lovirea cu ciocanul, dacă prezintă rezistență la lovituri și zgâriere sau riscul exfolierii. În urma acestor etape, se poate trece la măsurarea suprafeței, calcularea suprafeței. Specialiștii în domeniu recomandă achiziționarea unei cantități mai mari cu 15%, din cauza eventualelor pierderi.

Înainte de montaj, plăcile din piatră naturală trebuie să fie curățate cu apă de urmele de praf și alte impurități rămase în timpul procesului de tăiere, apoi lăsate la uscat, pentru a se deschide la culoare. Totodată, prin curățare, plăcile din piatră naturală care au fisuri sau alte probleme pot fi separate și folosite pentru a fi tăiate.

 

Pregătirea, etanșarea și amorsarea suprafeței

Dacă suprafața de suport are unele dintre probleme menționate mai sus, aceasta trebuie să fie curățată, fisurile umplute, iar, unde este cazul, tencuiala veche și afectată de umiditate trebuie îndepărtată și refăcută. Întrucât plăcile de piatră sunt grele, iar suprafața portantă este în plan vertical, este recomandată armarea zidului casei, prin tencuirea unei plase de fier sudate și fixarea acesteia cu dibluri sau diferite ancore de fier. În urma acestei lucrări, suprafața portantă trebuie să fie stabilă, uniformă, uscată, fără urme de praf sau murdărie.

Este important a evita netezirea suprafeței astfel încât aceasta să devină lucioasă, deoarece suprafața trebuie să aibă stratul asperizat, având mai multe linii întretăiate, pentru ca adezivul să facă legătură între suprafața portantă și plăcile de piatră naturală.

După această etapă, înainte de montajul plăcilor, se trece la amorsarea suprafeței portante.

Montajul plăcilor de piatră naturală

Tehnica montajului plăcilor de piatră este similară celei de montaj gresie și faianță, dar trebuie utilizat un adeziv special pentru plăci de piatră. Aici puteți găsi adeziv piatră naturală la prețuri avantajoase, un produs indispensabil pentru montarea pe fațadă a pietrei naturale. Acesta este elastic și prezintă rezistență la temperaturile scăzute. Este disponibil în mai multe culori, motiv pentru care se recomandă să fie ales în funcție de nuanța pietrei. După montare, placa trebuie să fie presată, prin lovirea cu un ciocan de cauciuc, și susținută până ce adezivul se va întări suficient de mult încât placa de piatră să nu se desprindă. Prin presare, adezivul în exces trebuie înlăturat pentru a evita întărirea acestuia.

Plăcile de piatră au forme poligonale diferite, de aceea ele pot fi montate fie în forma în care au fost achiziționate, fie pot fi tăiate cu un disc diamantat în forma dorită. Nu este recomandat ca plăcile de piatră să fie unite, iar montarea să fie realizată când temperaturile sunt cuprinse între 5 și 25 grade.

Impermeabilizarea pietrei

       După fixarea plăcilor pe suprafața de suport, este necesară impermeabilizarea plăcilor de piatră prin aplicarea unui lichid hidrofug de impregnare sau unui lac pentru piatră naturală.

Chituirea

Chituirea se realizează după 24 ore de la montarea plăcilor de piatră. Rosturile sunt umplute cu un chit pentru piatră naturală, care poate fi aplicat în aceeași culoare cu piatra. Ca și la aplicarea adezivului, chitul în exces trebuie înlăturat, iar rosturile trebuie ferite de acțiunea directă a soarelui, vântului, ploii sau înghețului.

Acestea sunt etapele de montare a pietrei naturale. Utilizarea acesteia oferă căminului tău nu numai izolare termică și durabilitate fațadei, datorită rezistenței pietrei și păstrării îndelungate a culorii pigmentul natural, ci și oportunitatea unei întrețineri ușoare și a unui design foarte plăcut. De aceea, cu puțină inspirație în alegerea tipului potrivit de piatră naturală și cu un minim efort, fațada casei tale va deveni mai frumoasă și mai durabilă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata