Cum ne afectează imunitatea greşeala pe care mai toţi o facem la duş?

De Jurnalul Național Actuale Lifestyle 147 citiri
7 min citire
Indiferent dacă preferați să faceți duș dimineața sau seara, nimic nu se compară cu un duș cald pentru a vă reconforta, dar specialiștii vin și vorbesc despre greşeala pe care mai toţi o facem la duş.

Care este greşeala pe care mai toţi o facem la duş?

Dușul poate părea o sarcină simplă, dar există mai multe moduri în care îl putem face în mod incorect. Există multe greșeli comune de duș pe care le putem face fără să știm.

Concret, dușul înseamnă mai mult decât să deschizi robinetul, să faci spumă, să clătești și să te usuci. Este vorba, de asemenea, despre utilizarea temperaturii și a produselor potrivite, despre frecvența și perioadele și multe altele.

Majoritatea experților declară că ar trebui să facem cu toții dușuri mai reci, deoarece acestea pot ajuta la scăderea stresului, la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și la întărirea sistemului imunitar.

Referindu-se la popularitatea în creștere a înotului în apă rece, experții explică faptul că există tot mai multe dovezi că acest sport poate să stimuleze starea de spirit, să reducă stresul, să îmbunătățească sănătatea cardio-vasculară și să întărească sistemul imunitar. În concluzie, un duș rece ne poate face la fel de bine.

Beneficiile pe care apa rece le are asupra sistemului imunitar

Oamenii de știință se află în stadii incipiente de descoperire a beneficiilor pe care apa rece le are asupra sistemului imunitar, dar un studiu a constatat că efectuarea de dușuri reci de 30 de secunde în fiecare dimineață, timp de 60 de zile, ar putea reduce numărul de zile de boală cu 30%.

Există tot mai multe dovezi ale beneficiilor apei reci, de exemplu, înotătorii în apă rece par să aibă mai puține infecții ale tractului respirator superior, ceea ce oamenii de știință cred că se datorează mai degrabă apei reci decât înotului.

În timp ce apa rece declanșează răspunsul organismului la stres, tot mai multe cercetări arată că o scurtă explozie de stres, în doza potrivită, este benefică, ceea ce apa rece ne poate oferi.

În multe părți ale lumii, a face duș în fiecare zi tinde să fie o normă.

Experții spun că astfel ne crește ritmul cardiac, vasele de sânge își schimbă dimensiunea, iar corpul intră pentru scurt timp în modul de supraviețuire.

Aceiași experți sugerează că cel mai bun mod de a începe să introducem această scurtă rafală de apă rece este să deschidem robinetul la rece timp de zece secunde la sfârșitul dușului.

Este posibil ca și o expunere limitată la apă rece să aibă un efect de lungă durată asupra organismului. Un studiu a constatat că doar șase scufundări în apă rece au produs un efect care putea fi observat și peste un an mai târziu.

Dar, cu toate astea, există situații în care facem anumite lucruri greșit, chiar și atunci când facem duș.

 Greșelile pe care mai toţi le facem la duş

Experţii au enumerat care sunt greşelile pe care mai toţi o facem la duş:

1.Facem dușuri prea fierbinți

Una dintre ele, așa cum spuneam anterior, este că facem dușuri prea fierbinți. Odată cu venirea iernii, un duș fierbinte și lung se simte foarte bine, dar apa fierbinte elimină uleiurile naturale ale pielii și vă poate usca prea mult pielea.

Vă puteți proteja pielea scăzând temperatura și făcând duș cu apă caldă. Limitați dușul la 5 până la 10 minute. Acest lucru este deosebit de important dacă aveți o afecțiune a pielii precum eczema sau psoriazisul.

2. Nu ne hidratăm după duș

Orice cremă hidratantă acționează prin reținerea umidității în piele. Cel mai bun moment pentru a o aplica este imediat după ce ați făcut un duș.

Aplică crema hidratantă la câteva minute după ce te-ai uscat. Hidratarea este o parte importantă a îngrijirii pielii, mai ales după ce ieșiți de la duș. De fapt, trebuie să se aibă grijă să se folosească și crema hidratantă potrivită.

3. Stăm mult sub duș

Între aburi, apa curgătoare și căldură, este tentant să petreci 15, 20, chiar 30 de minute sub duș, dar mulți experți spun că mai mult de 10 minute este prea mult.

Nu ar trebui să faci duș mai mult de 5-10 minute. Mai scurt este mai bine. Dușurile lungi vă lipsesc pielea de hidratare.

4. Mergem la duş prea des

Știați că spălarea elimină de fapt uleiurile sănătoase și bacteriile din piele, așa că un duș prea des ar putea duce la o piele uscată, cu mâncărimi și permite bacteriilor rele să pătrundă prin pielea crăpată.

Stratul superior al pielii tale este alcătuit din celule dure, moarte și ținute împreună de lipide, care protejează straturile inferioare de piele sănătoasă și ajută la menținerea umidității.

Dacă faci duș frecvent, pielea ta are mai puțin timp să se repare prin producția naturală de ulei.

5. Nu spălăm prosopul după duș

Prosoapele umede sunt un teren propice pentru bacterii, mucegai și drojdii. După doar 4 utilizări, prosopul tău va fi acoperit de mii de bacterii. Acestea sunt bacterii pe care apoi le ștergi pe tot corpul tău abia ce faci duș.

Asigură-te că prosoapele tale sunt spălate cel puțin o dată pe săptămână și asigură-te că îți usuci prosopul între utilizări.

Ideal ar fi să le atârnați pe o bară de prosoape încălzită pentru a le ajuta să se usuce mai repede. Spălați prosoapele mai des atunci când sunteți bolnav și dacă locuința dvs. este umedă, cum ar fi în timpul verii.

 

În concluzie, în multe părți ale lumii, a face duș în fiecare zi tinde să fie o normă. Cu toate acestea, dintr-o perspectivă strict medicală, nu este necesar ca majoritatea oamenilor să facă duș atât de frecvent.

Igiena personală oferă beneficii pentru sănătate și majoritatea oamenilor au nevoie să facă duș în mod regulat. Asigurați-vă că aveți grijă și țineți cont de greşeala pe care mai toţi o facem la duş.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,