Cum poți preveni apariția afecțiunilor dentare? 4 măsuri eficiente

De Continut Sponsorizat Publicitate Sănătate 130 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Când vine vorba de sănătatea noastră orală, este important să luăm la timp măsurile necesare pentru a preveni apariția unor afecțiuni dentare. După cum, adesea, ni se spune de către medici, a preveni este întotdeauna mai ușor decât a trata. În plus, nu este atât de greu să faci acest lucru. Continuă să citești pentru a descoperi care sunt câteva dintre cele mai simple și eficiente măsuri pe care le poți lua pentru a evita să te confrunți cu probleme la nivelul dinților sau gingiilor. 

  1. Menținerea unei bune igiene orale

Igiena orală corectă este un aspect esențial al menținerii unei bune sănătăți orale. Periajul dinților trebuie efectuat de cel puțin două ori pe zi, folosind o periuță de dinți manuală sau electrică și o pastă de dinți care conține fluor, un element care ajută la prevenirea cariilor. De asemenea, nu trebuie neglijat periajul limbii, pentru a elimina bacteriile ce pot cauza halenă.

Un alt pas important al unei rutine de îngrijire orală corecte este folosirea aței dentare. Ața dentară ajută la înlăturarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene dintre dinți, unde periuța de dinți nu poate ajunge. Este recomandat să folosești ața dentară cel puțin o dată pe zi.

Nu uita nici de apa de gură – poate ajuta la neutralizarea bacteriilor și la prevenirea formării plăcii dentare.[1][3]

  1. Vizitele regulate la dentist

Vizitele regulate la dentist sunt esențiale pentru prevenirea afecțiunilor dentare. Acestea permit detectarea problemelor dentare în faze incipiente, când sunt mai ușor și mai puțin costisitor de tratat.

În cadrul acestor vizite, dentistul poate oferi sfaturi și îndrumări în ceea ce privește îngrijirea orală corespunzătoare și poate răspunde la orice întrebări pe care le-ar putea avea pacientul. De asemenea, poate oferi recomandări personalizate în funcție de nevoile specifice de sănătate orală ale fiecărui pacient. Aceste recomandări pot include instrucțiuni privind periajul corect al dinților, folosirea aței dentare sau chiar recomandări de produse de îngrijire orală.

În plus, aceste vizite periodice reprezintă ocazia perfectă de a efectua anumite proceduri de profilaxie dentară cu rol important în prevenirea afecțiunilor dentare.[1][3] Este vorba despre detartrajul cu ultrasunete, despre periajul profesional al dinților, airflow și alte proceduri de acest tip.

  1. Adoptarea unei alimentații sănătoase

Adoptarea unei alimentații sănătoase reprezintă și ea un factor cheie în prevenirea problemelor dentare, iar reducerea consumului de zahăr ocupă un loc central în această strategie. Zahărul este unul dintre principalii factori care contribuie la dezvoltarea cariilor dentare.

Prin urmare, reducerea consumului de alimente și băuturi cu un conținut ridicat de zahăr poate fi un pas important în prevenirea problemelor dentare. Este de preferat să le înlocuiești cu gustări mai sănătoase, cum ar fi fructele proaspete.[3]

  1. Renunțarea la fumat 

Fumătorii prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer oral, dar și de a suferi de afecțiuni gingivale, carii și alte afecțiuni dentare ce pot duce inclusiv la pierderea dinților. De asemenea, fumatul crește riscul de complicații și poate afecta succesul anumitor tratamente dentare.

Renunțarea la fumat aduce beneficii semnificative pentru sănătatea orală. Odată cu renunțarea la fumat, scade riscul de afecțiuni de afecțiuni dentare. În plus, respirația devine mai proaspătă și aspectul dinților se îmbunătățește.[2]

Dacă ești fumător și vrei să îți îmbunătățești sănătatea orală, încearcă să te lași.

Prin menținerea unei igiene orale corecte, vizitele periodice la dentist, evitarea fumatului și adoptarea unei alimentații echilibrate, putem preveni apariția afecțiunilor dentare. Totuși, nu uita că prevenția este un proces continuu, care necesită angajament și atenție constantă. Discută cu dentistul tău pentru a afla exact ce trebuie să faci pentru a avea grijă de dinții și gingiile tale și a evita să te confrunți cu probleme dentare.

Bibliografie:

  1. „How to Keep Your Teeth Decay-Free beyond Just Brushing”, Verywell Health, 2022, www.verywellhealth.com/how-to-prevent-cavities-1059134. Accessed 3 Nov. 2023.
  2. „Smoking and Oral Health”, Better Health Channel, 2018, www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/smoking-and-oral-health. Accessed 3 Nov. 2023.
  3. „Teeth and Mouth Care”, Better Health Channel, 2022, www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/teeth-care. Accessed 3 Nov. 2023.