Cum reușesc băncile din Ucraina să funcționeze în ciuda invaziei

În timp ce Rusia se pregătea să invadeze Ucraina, experții se temeau că sistemul bancar ucrainean se va prăbuși în cazul unui război care, după părerea celor mai mulți, ar fi dus la închiderea principalelor bănci din țară, la bancomate fără bani și la prăbușirea monedei naționale. Însă, sistemul bancar ucrainean a dovedit contrariul, rămânând funcțional la două luni de la începerea războiului.

„Pentru toată lumea, este un miracol modul în care Ucraina a reușit să mențină în viață sistemul bancar și să-l facă să funcționeze în timpul războiului”, a precizat Ruslan Cernîi, redactor șef al publicației de știri Financial Club, pentru Kyiv Independent. 

Acesta a apreciat că circa 70% din sucursalele băncilor continuă să funcționeze în toată țara. Restul nu pot opera din cauză că sunt prea aproape de zonele de război din est și sud. Oamenii pot folosi cu ușurință și nelimitat aplicațiile bancare online și plățile fără numerar.

Băncile nu au probleme de lichiditate, a spus Yevhen Dubogryz, expert în cadrul unui ONG. Numai patru din cele 69 de bănci se confruntă în acest moment cu riscuri de lichiditate semnificative, în timp ce alte trei au riscuri ușor mai mari. Majoritatea acțiunilor lor se concentrează pe împrumuturi sau operațiuni bancare în regiunile devastate de război. Nici pentru următoarele șase luni nu sunt așteptate schimbări din acest punct de vedere.

„Băncile au suficiente resurse pentru a menține fluxul de numerar chiar și în cele mai nefavorabile scenarii”, a mai adăugat Dubogryz.

În luna martie, rezervele internaționale ale Ucrainei au crescut cu 2%, până la 28,1 miliarde de dolari, în principal datorită tranșelor de la Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și UE. „Dinamica de completare a rezervelor ar trebui să fie aceeași”, a precizat Pervin Dadashova, directorul departamentului de stabilitate financiară al băncii centrale, pentru Kyiv Independent.

„Pe de altă parte însă, dacă războiul continuă într-un ritm similar, băncile vor începe să se închidă la un moment dat”, a afirmat Ruslan Cernîi.

Doi factori cheie au jucat un rol vital în „miracolul bancar” al Ucrainei

De asemenea, în menținea funcțională a sistemului bancar ucrainean, au contat politicile băncii centrale și o reorganizare a sistemului după criza economică din anul 2014.

Aproximativ 100 de bănci ucrainene insolvente au fost lichidate, în timp ce unele au fost naționalizate.

În plus, pandemia de Covid-19 a ajutat, sectorul bancar al Ucrainei, prin faptul că digitalizarea a fost accelerată, iar angajații au muncit de acasă, a spus Pervin Dadashova, de la banca centrală.

În data de 24 februarie, când Rusia a început invazia în Ucraina, Banca Națională avea un plan concret cu privire la modul de acțiune. Banca a înghețat cursul de schimb al monedei naționale – 29,25 grivne pentru un dolar american. În plus, a interzis cumpărarea și vânzarea online de valută străină de către bănci către persoane fizice. În  data de 14 aprilie, banca centrală a relaxat interdicția și a permis băncilor să vândă valută străină în numerar oamenilor. Mișcarea a asigurat operațiunile de schimb pentru cetățeni.

De asemenea, refinanțarea rapidă și interzicerea tranzacțiilor valutare au ușurat presiunea asupra grivnei, confotm unui raport al Centrului pentru Strategii Economice.

Totodată, fiecare bancă avea o listă de angajați care nu puteau fi recrutați pentru serviciul militar în următoarele șase luni. „Băncile au demonstrat că sunt stabile și au reacționat rapid. S-au asigurat că pot continua să funcționeze”, a precizat jurnalistul Ruslan Cernîi.

Banca Națională a încurajat plățile fără numerar, fiind excluse astfel riscuri precum posibile atacuri la sediile băncilor.

Mai mult, trecerea la tehnologiile cloud a ajutat băncile să economisească timp și bani atunci când au fost nevoite să-și mute serverele într-un loc nou.

În pofida atacurilor cibernetice în curs, reprezentantul băncii centrale a precizat că băncile nu au pierdut informații esențiale legate de active sau de împrumuturi.

Când războiul se prelungește, problemele cresc

Circa 70% dintre antreprenori au încetat activitatea, conform informaţiilpr transmise de Uniunea Ucraineană a Antreprenorilor, ceea ce a crescut puternic nivelul creditelor neperformante. Acum, împrumuturile neplătite variază de la 40% la 80% la diferite bănci, conform lui Cernîi.

De altfel, pe măsură ce veniturile băncilor au scăzut, băncile au început să reducă împrumuturile acordate companiilor, o problemă fiind pentru cele agricole care reclamă că nu au cu ce să cumpere semințele pentru campania de semănat.

În data de 17 martie, președintele Volodimir Zelensky a anunțat o rată a dobânzii zero pentru împrumuturile de până la 2 milioane de dolari pentru afaceri în cadrul programului guvernamental de creditare de 5-7-9% pentru perioada legii marțiale.

Chiar şi aşa, după o lună, întreprinderile, mai ales cele mici și mijlocii, au reclamat că nu pot lua împrumuturi din cauza reticenței băncilor, conform ministrului Economiei Iulia Sviridenko. Până la jumătatea lunii aprilie au fost acordate circa 1.400 de împrumuturi în valoare totală de 127 de milioane de dolari, concentrate pe trei sectoare de activitate – agricultură, alimentație și de medicamente.

Mai mult decât atât, din punct de vedere al securității investițiilor, băncile au împărțit neoficial Ucraina în zone pe mai multe culori, cea roșie marcând cel mai mare risc, iar cea verde, siguranță relativă, așa cum este vestul Ucrainei.

Sunt îngrijorări însă că și după încetarea războiului, se vor menține situațiile de  incapacitate de rambursare a datoriilor, și că cel puțin jumătate dintre bănci ar putea fi închise.

Îngrijorări pe care reprezentanţii ai Băncii Naționale încearcă să le contracareze: „Nu este în regulă să spunem că există un risc mare de retragere în masă a băncilor de pe piață din cauza războiului”, a spus Pervin Dadashova, care a adăugat că Banca Națională este pregătită să depășească o potențială criză.

Toată lumea este în aceeași barcă și toată lumea este interesată de același obiectiv„, a precizat aceasta, adăugând că un sector bancar sănătos este vital pentru redresarea economiei țării.

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata