Cum să alegi şi să plantezi pomii fructiferi pentru grădina ta?

Foto: gorjanul.ro
0 24

Pomii fructiferi sunt o binecuvantare, fie ca ii alegi pentru gradina ta de la tară sau pentru  livada ta la care ai visat.  Astfel, atunci cand alegi pomi fructiferi, investesti cu pasiune in proiectul tau de suflet şi peste câţiva ani asiguri alimentaţia bogată în vitamine naturale pentru întrega familie.

Primul pas este alegerea perfecta a perioadei de plantare. Acestia trebuie plantati obligatoriu in perioada de repaos vegetativ, adica toamna sau primavara pana la sfarsitul lunii aprilie. Cea mai apreciata este perioada de toamna, pentru ca da sansa butasilor sa se prinda si sa-si stabileasca un sprijin mai bun in sol. Dar mai înainte de plantare, pomii trebuie tinuti intr-un mediu rece, pentru a nu intra in faza de vegetatie. De aceea, plantarea in lunile de primavara se face doar daca vremea este mai rece si daca se aplica o abordare corespunzatoare.

Inainte de alegerea pomilor fructiferi, este important ca pamanul sa fie bogat in nutrienti si luminat suficient, dar nu excesiv. Dintre cele mai indicate si mai fertile soluri sunt cernoziomurile bogate in humus, cat si solurile brun-roscate, specifice zonelor de padure.

Alegerea pomilor se face astfel incat tulpina sa fie viguroasa si fara vatamari, iar radacina sa fie bogata si sanatoasa. Dupa acest pas, se trece la saparea gropilor. Trebuie avut in vedere faptul ca anumite soiuri de pomi fructiferi sau pomi columnari  au nevoie de spatiu mai mare la plantare. Merii, perii, piersicii, visinii, caisii si prunii au nevoie de minim 4 metri intre ei, in timp ce nucii si ciresii necesita cel putin 5m distanta de plantare.

Se recomandă, de ademenea, ca gropile să fie săpate din timp, pentru aerarea si sterilizarea pământului. Astfel se reduce considerabil riscul ca puieţii sa fie atacati de daunatori si boli. Dimensiunea gropilor trebuie sa fie de 1-1.5m, iar adancimea de 60-80 cm, pentru a permite afanarea corespunzatoare a solului.

Inainte de plantarea propriu-zisa, se recomandă scurtarea radacinilor groase cu 1-2 cm si inlaturarea completa a radacinilor uscate. Apoi, radacinile sunt scufundate adanc de mai multe ori, intr-un amestec compus din pamant, compost si apa. Astfel, taieturile sunt cicatrizate si este stimulată cresterea noilor rădăcini.

Pomii altoiti trebuie asezati cu punctul de altoire catre nord, pentru a nu fi in bătaia directa a soarelui. Groapa trebuie mocirlită bine inainte ca radacinile să fie introduse in aceasta, rasfirate pentru a acoperi intreaga zona. Se recomandă si inversare pamantului, cel de la suprafata să fie pus la fund si invers, pentru o crestere mai rapida si mai corectă. Ultimul pas este tasarea cu grija a pamantului, pentru ca un pamant instabil poate duce la instabilitatea pomului, iar tasarea prea puternica poate duce la sufocarea radacinilor. Pomisorul astfel plantat poate fi sprijinit cu un suport de lemn si legat cu o sfoara de acesta, pentru o crestere mai usoara.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata