În prezent, metodele tradiționale de cultivare a alimentelor în paturi tip alocare pot fi o perspectivă intimidantă chiar și pentru grădinarul experimentat.
Dar ce se întâmplă dacă combinați plante comestibile și ornamentale, amestecându-le pe cele două împreună pentru frumusețe la fel de mult ca și întreținere?
Inspirându-se din „potagerul” francez, o grădină de bucătărie informală, ornamentală, această abordare „edimentală” a creșterii îmbină hrana și plantele ornamentale în stil. Dar beneficiile amestecării plantelor comestibile și ornamentale nu sunt doar estetice. Anumite plante cu flori sunt alese pentru a fi sacrificate insectelor, atrăgând astfel atenția de la vecinii lor comestibile.
Grădinarul și scriitorul ecologic Poppy Okotcha adoptă această abordare în grădina ei din South Devon. Grădina ei anuală de legume este plină de flori cultivate ca plante însoțitoare, spune ea, favorizând „nigella, florile de colț, nasturtiums, calendula, tagetes, maci”.
Okotcha cultivă hrană pentru ea, partenerul ei și comunitatea ei locală. Grădina este mică pentru cultivarea alimentelor, așa că parțial din cauza necesității și parțial din cauza stilului nu este prea dictatorială în ceea ce privește ce și cum crește.
Okotcha favorizează creșterea nigellei, florilor de colț, nasturtiums, calendula și maci printre legume precum ridichile

„O mare parte a grădinii este dedicată diverselor legume și ierburi perene prietenoase cu natura, iar alte zone sunt lăsate să crească așa cum doresc ei”, spune Okotcha, care este în al treilea an de creștere în această grădină.
Pentru ea, creșterea hranei pentru a mânca înseamnă atât frumusețe cât și întreținere. „Cred că estetica este esențială”, spune ea. „Există o expresie care spune „pâine pentru toți și trandafiri”. Avem nevoie de sufletul hrănit sau de un pic de distracție a globului ocular.”
Format în permacultură, Okotcha adoptă metode biodinamice; grădinărit „fără săpă”, care păstrează structura solului; și compostarea bokashi — o metodă de fermentație japoneză, folosind o găleată specializată, care transformă materia organică în compost utilizabil în doar 10 zile. „Reunesc aceste lucruri pentru a crea un mod care funcționează pentru mine și pentru spațiile în care cresc”, spune ea.
Acest stil de grădinărit plin de viață și întâmplător este antrenant, distractiv și experimental. Și va primi momentul în centrul atenției și în centrul Londrei, la Chelsea Flower Show din acest an (22-27 mai), unde Harry Holding a proiectat o grădină pentru educație non-profit School Food Matters, sponsorizată de Proiectul Giving Back de la Chelsea. schema de granturi.
Un desen al grădinii School Food Matters, care va fi introdus la Chelsea Flower Show de luna viitoare
Conceptul Holding se bazează pe reconectarea copiilor cu originea hranei lor. „Nu încercăm să spunem că această grădină sau acest stil de creștere va înlocui monocultură și sistemele alimentare de masă. Dar încearcă să împuternicească oamenii (și să arate) că nu trebuie să fie doar alocații care consumă timp, rânduri îngrijite de legume și pământ gol – poate fi altceva”, spune el. „Poate fi divers, frumos, întreținere redusă și consum redus.”
Această abordare neoficială a creșterii plantelor comestibile este asemănătoare cu hrana și, prin urmare, mai puțin intimidantă decât producția de alimente reglementată. Dacă lucrurile nu ies așa cum te așteptai, nu rămâi cu o întindere de 4 metri de frunze uscate. De asemenea, este mai puțin probabil să vă simțiți stresați de ce să faceți cu excesul dacă sunteți bucuros să lăsați câteva în grădină pentru ca păsările și insectele să se bucure.
„Pot să ies acolo și să iau un pic din ceea ce arată bine”, spune Okotcha. „În loc să am o recoltă mare, îmi place să las hrana pe plantă și apoi să o mănânc cât mai proaspătă posibil. Unul dintre lucrurile mele preferate de recoltat sunt roșiile calde, dar și mătgul și varza kale iarna, odată ce frigul le-a făcut cu adevărat dulci.”

Școlari la grădina lor de legume, parte a programului School Food Matters © School Food Matters

Designerul de grădină Harry Holding
Dar Okotcha nu funcționează în întregime fără un plan. „Eu folosesc un calendar crop. Pentru că îmi place să încurc lucrurile și să cresc într-o policultură cât de mult pot fără ca aceasta să devină ilizibilă.” Încă trebuie să poată citi grădina – și, foarte important, să-și amintească ce a plantat unde, când lucrurile se încurcă inevitabil puțin și unele specii încep să le depășească pe altele.
Cultivarea plantelor comestibile este o modalitate adesea subapreciată de a-i determina pe oameni de toate vârstele să se implice mai mult în grădinărit. „Cultivarea hranei este doar unul dintre acele lucruri universale care reprezintă un adevărat nivelator pe care le avem cu toții în comun în toate culturile”, spune Holding. „Mâncarea poate ajuta la stabilirea unei conexiuni profunde cu lumea naturală din jurul nostru.”
La Hotelul Homewood din Bath, bucătarul devenit grădinar Darren Stephens a început o grădină de bucătărie care dictează acum o mare parte din meniu. Mai tradițional decât creațiile Okotcha și Holding din cauza cererii bucătăriei hotelului, Stephens operează în continuare un spațiu axat ecologic, cu o politică interzisă.
În această vară, Stephens va găzdui cine fără săpături în grădină, unde oaspeții sunt tratați cu un tur al grădinii (care are vedere la o vale și la satul pitoresc Freshford) pentru a vedea unde a fost cultivată mâncarea lor, urmată de o masă pregătită de Stephens. . De la The Newt din Somerset la The Pigs din sudul Angliei, la hotelurile rurale de lux cultivarea hranei nu mai este exclusă sau ascunsă din vedere: este sărbătorită.

La Hotelul Homewood din Bath, bucătarul devenit grădinar Darren Stephens a început o grădină de bucătărie care dictează o mare parte din meniu.

La hotelurile rurale de lux precum Homewood, cultivarea alimentelor nu mai este ascunsă, este sărbătorită
La o scară mai mică, grădina Chelsea a lui Holding reușește încă să împacheteze o cantitate imensă de mâncare într-un spațiu mic. Frunzele familiare de anghinare, fenicul și ierburi mediteraneene se freacă cu dud, alun, păducel și măr. Apoi există specii puțin mai neobișnuite, cum ar fi varza de mare, Asphodeline lutea, căpșunile sălbatice (Fragaria vesca), hisperis și o mulțime din familia brassica. Plantele precum sedumurile sunt incluse ca specii comestibile, dar nu sunt adesea folosite ca atare.
Holding a vrut, de asemenea, să se concentreze pe plante perene, spre deosebire de plante anuale, făcând grădina în mod inerent mai puțin intensivă în muncă. Pe lângă asigurarea unei mai bune stări de sănătate a solului, deoarece nu are rotații regulate a culturilor, aceasta înseamnă și că grădina are nevoie de mai puțină apă; plantele perene sunt mai tolerante la secetă datorită sistemelor lor radiculare stabilite.
Și când sunt lăsate în picioare iarna, plantele perene oferă hrană și adăpost pentru insecte și păsări – și furaj vizual pentru oameni. „Există plante pe care le puteți culege și apoi lăsați restul pentru a forma un frumos element structural spumos în grădina dumneavoastră pentru restul anului”, spune Holding. „Este un lucru cu adevărat distractiv.”
Nimeni nu vrea ca acest lucru să înlocuiască bucuria liniștită pe care o aduce un petic de legume bine gestionat, dar ideea unui spațiu frumos, care poate fi alimentat, este poate captivantă pentru un alt tip de public, cei cu o suprafață mai mică, mai puțin timp – sau poate doar diferit. gust. Desigur, ambele moduri pot fi încă conduse din punct de vedere ecologic și, spune Okotcha, „ecosistemele sănătoase sunt frumoase”.
Șase sfaturi pentru proiectarea unei grădini elementare

Feriga cu volan (Matteuccia struthiopteris) © GAP Photos/Ernie Janes
Pentru o mai bună sănătate a solului, mai puțină udare – și mai puțină muncă – priviți plantele perene. Soiurile perene de plante, cum ar fi kale și broccoli, sunt ușor de găsit. Feriga mai neobișnuită (Matteuccia struthiopteris) va face o declarație în grădina dvs. și pe farfurie ca niște capete de lăutar.
Alegeți plante neobișnuite. Okotcha cultivă în prezent egusi, un dovleac cultivat în Nigeria, de unde este tatăl ei – i s-a dat semințe de către o altă femeie pe care o cunoaște, care îl crește în Marea Britanie. Evenimentele de schimb de semințe sunt o oportunitate excelentă de a găsi alte astfel de semințe de plante rare.
Există soluții pentru zonele umede sezoniere pe care ați dori să le folosiți. Privește plante precum rubarba și măcrișul, așa cum a făcut Holding în grădina lui Chelsea.
Folosiți plante însoțitoare colorate pentru a atrage polenizatorii și pentru a ajuta fauna sălbatică. Pe lângă nasturții și florile de colț obișnuite, căutați plante de diferite înălțimi. Pentru acoperirea solului, minunata căpșună sălbatică (Fragaria vesca) oferă culoare și o cantitate modestă de fructe. Pentru dramă, încercați floarea-soarelui sau ciupițele.
Căutați culturi care sunt valoroase din punct de vedere financiar. Ierburile și salatele au un termen de valabilitate scurt, așa că sunt relativ scumpe în supermarketuri, dar continuă să vină în grădină săptămâni sau luni o dată.
Prioritizează structura, culoarea și textura. Partea crucială a proiectării unei grădini elementare: fă-o frumoasă. Pe lângă alegerea plantelor pe care doriți să le mâncați, gândiți-vă la estetica acestora; cules de plante cu frunze interesante, flori colorate, structură bună și așa mai departe.
Sursa – www.ft.com
