Cum se prezintă cultura grâului de toamnă?

169

Pe profilul de sol 0-100 cm, aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toată ţara, cu excepţia unor suprafeţe agricole din centrul Dobrogei şi nord-vestul Banatului, unde izolat se vor semnala deficite moderate de umiditate în sol, respectiv o secetă pedologică moderată, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 15 – 21 ianuarie 2021.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole, pe ansamblu, la culturile de câmp se va înregistra starea de repaus biologic, la nivelul întregii ţări. De asemenea, pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer sub limita biologică critică de rezistenţă a plantelor (-10…-15…-20 grade Celsius), precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial, se vor putea semnala vătămări ale aparatului foliar (îngălbenire, brunificare, degerături).

În contextul aspectului fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla la răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), pe aproape întreg teritoriul agricol. Rapiţa va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (9-13 frunze), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general medie şi bună, îndeosebi în semănăturile efectuate în perioada optimă. La speciile pomicole şi viticole din majoritatea plantaţiilor se va menţine stadiul de repaus vegetativ.

În ansamblu, lucrările agricole specifice se vor desfăşura cu dificultate, însă specialiştii ANM recomandă verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie şi administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnă semănate în epoca optimă, precum şi a celor organice în vii şi livezi.

Din punct de vedere termic, în perioada analizată va predomina o vreme mai rece decât în mod obişnuit, chiar deosebit de rece, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -15 şi 0 grade Celsius, mai scăzute cu 1 – 8 grade în raport cu mediile climatologice, în majoritatea zonelor de cultură, precizeată ANM.

Astfel, temperatura maximă a aerului va oscila între -10 şi 4 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, iar cea minimă se va situa între -20 şi -4 grade Celsius, local producându-se îngheţ la sol.

Pentru perioada de referinţă, meteorologii prognozează precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. Totodată, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu depunere de chiciură.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata