Cum se tratează leucemia

0 36

Leucemia este o formă de cancer al sângelui ce apare la nivelul măduvei osoase, având la rezultat mărirea accelerată și anormală a numărului de celule albe. Din măduvă, leucemia ajunge în sânge, unde poate să afecteze alte organe, oprindu-le din buna funcționare. Un lucru bun este că au apărut în ultimii ani din ce în ce mai multe tratamente, unele chiar reușind să vindece complet anumite leucemii.

Nimeni nu știe ce factor poate declanșa apariția leucemiei. Stresul, alimentație dezechilibrată, factorii genetici sau o combinație a acestora sunt cel mai des considerate ca fiind cauze posibile. De obicei, leucemia poate fi acută, adică se dezvoltă repede, sau cronică, adică evoluează mai lent. Sunt mai bine de 20 de forme de leucemie, însă patru sunt considerate a fi cele mai răspândite: leucemia limfoidă acută, leucemia limfoidă cronică, leucemia mieloidă acută și leucemia mieloidă cronică.

Cum se poate trata leucemia

Scopul tratamentului pentru leucemie este de a nimici celulele leucemice și de a lăsa astfel măduva osoasă să producă iar celule normale. Cele mai multe tratamente se produc în trei pași: instalarea tratamentului, întărirea lui și întreținerea. Chimioterapia este în continuare principala formă de terapie.

Aceasta utilizează substanțe chimice puternice pentru a omorî celulele leucemice, dar citostaticele pe care se bazează chimioterapia au avansat din ce în ce mai mult în ultimii ani, întrucât efectele secundare sunt tot mai mici, iar pacienții le pot suporta mai ușor. Alte tratamente pentru anumite forme de leucemie sunt radioterapia, care utilizează raze X sau alte radiații pentru a distruge celulele leucemice și imunoterapia, care se folosește de propriul sistem imunitar al organismului pentru lupta împotriva bolii.

Printre formele cele mai noi de terapie, care se folosesc de câțiva ani și la noi în țară, sunt transplantul de celule stem. Aceasta reprezintă o procedură ce are la bază înlocuirea măduvei osoase bolnave cu una sănătoasă. Celule stem se obțin, cel mai adesea de la un frate sau de la o soră a pacientului, acest grad ridicat de rudenie având cea mai mare șansă de o compatibilitate de 100%, necesară transplantului. Dacă nu, se caută un donator străin, atât în România, cât și în străinătate. Transplantul se poate face și cu până la 50% compatibilitate, dar există riscul ca organismul să nu accepte celulele nepotrivite.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata