Cum trebuie să procedezi dacă ai divorțat și vrei să rămâi cu numele soțului?

De Jurnalul Național Actuale Familie și relații 113 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
În cadrul unei căsătorii, este o situație complicată, dar cu care se confruntă foarte multe femei. Astfel, ce poți să faci dacă ai divorțat și vrei să rămâi cu numele soțului. Ce spun avocații despre procedură și ce se precizează în Codul Civil.

Ce pot face femeile care vor să păstreze numele soțului și după divorț

Desfacerea unei căsnicii nu este niciodată un proces simplu. De la suferința emoțională, schimbarea completă a vieții, până la separarea bunurilor acumulate de cei doi viitori foști soți, drumul este unul lung, dureros și complicat.

În acest sens, foarte multe femei se confruntă cu o altă problemă – păstrarea numelui de familie al celui care le-a fost soț. Alegerea poate fi influențată de mai mulți factori, cum ar fi faptul că multe mame nu vor să aibă nume diferit de al copiilor, dar pot exista și motive ce țin de profesie.

În această situație se află o româncă, psiholog. Pentru că a devenit cunoscută în lumea profesională cu numele de familie al bărbatului de care divorțează, schimbarea ar putea avea un impact negativ asupra sa. Femeia a apelat la mediul online pentru sfaturi.

În mesajul său, ”Sunt în proces de divorț și deși avocatul meu susține că problema păstrării numelui de familie al soțului reprezintă un „subiect sensibil”, doresc să știu care sunt cazurile în care acest lucru este posibil.

Menționez că doresc acest lucru deoarece încă de când profesez ca psiholog ( aproape 9ani) dețin acest nume de familie și atât în comunitatea psihologilor, cât și pe plan local sunt cunoscută/apreciată/recomandată. Am avut câteva invitații la anumite televiziuni, cât și Podcast-uri.

Totodată numele de familie pe care îl port în prezent nu este făcut cunoscut de către soțul meu, nici prin afiliere de către un membru de familie sau o alta persoană din afara acesteia.

I-am spus avocatului meu că pot aduce declarații sau martori din rândul clienților, cât și a reprezentanților Colegiului Psihologilor din România, cât și colegi din țară”, a explicat femeia.

 

Ce spun avocații, în acest sens?

Sfaturile de la avocați nu au întârziat să apară. Aceștia i-au explicat că nu este nevoie de acordul soțului, instanța poate decide ca ea să păstreze numele de familie al fostului partener, dacă motivele invocate sunt temeinice.

Astfel, ”Nu trebuie neapărat să fie soțul de acord. Instanța poate decide pt motive temeinice, fară acord în prealabil, să vă păstrați numele.
În cazul dumneavoastră, interesul este justificat și valorificat prin calitatea pe care o dețineți, respectiv profesia pe care o dețineți și v-ar fi afectata în caz de schimbare al numelui”, a explicat un avocat.

 

Ce spune Codul Civil, în acest sens?

Chestiunea păstrării numelui fostului soț este prevăzută și în Codul Civil. În lege se precizează că este nevoie fie de o înțelegere între foștii soți fie de încuviințarea instanței.

Aşadar, Art. 383 Cod civil – Numele de familie după căsătorie (numele după divorț)
(1) La desfacerea căsătoriei prin divorţ, soţii pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei. Instanţa ia act de această înţelegere prin hotărârea de divorţ.

(2) Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soţi sau de interesul superior al copilului, instanţa poate să încuviinţeze ca soţii să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, chiar în lipsa unei înţelegeri între ei.

(3) Dacă nu a intervenit o înţelegere sau dacă instanţa nu a dat încuviinţarea, fiecare dintre foştii soţi poartă numele dinaintea căsătoriei.

Sursa – playtech.ro