Cum va afecta COVID-19 economia?

Este dificil sa indicam estimari ale efectelor Covid-19 asupra economiei mondiale. Cu toate acestea, unele scenarii pot fi estimate pe baza studiilor efectuate dupa ultimele pandemii. Pandemia Covid-19 va avea un impact economic urias, probabil mai mare decat epidemiile secolului trecut, deoarece astazi economia mondiala este mult mai mare (de aproximativ 2,5 ori mai mare decat in anul 2000) si mult mai interconectata.

Pentru moment este dificil sa se produca estimari, dar unele scenarii pot fi speculate din cercetarile economice moderne cu privire la impactul acestor socuri. Dupa epidemia de Sars, in 2002-2003, si dupa 2009, cand pandemia H1N1 a devenit un studiu de caz pentru a estima impactul unui soc pandemic global asupra economiilor secolului XXI, se incearca sa se faca unele estimari.

Un studiu realizat in 2018 estimeaza ca valoarea totala a pierderilor unei pandemii de gripa va fi extinsa pana la 500 de miliarde de dolari pe an (adica 0,6% din venitul mondial). Aceasta pierdere va fi din cauza cresterii mortalitatii si perturbarii operatiunilor din multe sectoare, dar si a pierderii veniturilor din cauza reducerii ulterioare a fortei de munca si a productivitatii, precum si a scaderii cererii de restrictii privind mobilitatea oamenilor. Asistam astazi la un impact mult mai mare decat in cazul Sars. Astazi, aceste estimari sunt doar punctul de plecare, deoarece nu este inca clar cat de mult va fi extinsa contagiunea, cand se vor incheia masurile restrictive privind mobilitatea oamenilor, care va fi rata mortalitatii si cat de lunga si raspandita va fi perioada de intrerupere a activitatii productive.

Oamenii trebuie sa fie precauti si sa isi faca provizii, atat timp cat aceste provizii sunt de ajutor pentru a nu avea contact atat de des cu celelalte persoane.

Unii vor dori sa isi ia credite, ceea ce va fi un pic mai dificil, mai ales daca mobilitatea este restrictionata. Din fericire, exista metode de creditare rapida pecum cele pe care le puteti afla de pe platforma Mr.Finance. Platforma isi ia angajamentul de a-si tine clientii si utilizatorii informati in timp real despre principalele companii ce presteaza servicii de creditare atat bancare, cat si nebancare, procedurile de aplicare si acordare, criterii si cerinte, totul in termeni legali. Platforma vine in ajutor cu ghiduri, recenzii si articole financiare, special structurate pentru o decizie finala cat mai obiectiva.

Revenind la impactul COVID-19 asupra economiei, din studiile anterioare, este clar ca impactul total este mai mare, cu cat sunt mai extinse canalele de „contagiune economica”, care deriva din cresterea mortalitatii si din blocarea activitatii economice si care depasesc cu mult transportul, agricultura si turismul pentru a ajunge la productia de fabricatie cu un grad mare de dependenta de importuri. Acest criteriu serveste pentru a intelege, cel putin in termeni mari, care sunt efectele economice ale COVID-19 pe termen scurt. China este astazi un furnizor important de bunuri intermediare in multe sectoare. Printre sectoarele cele mai dependente de aprovizionarea chineza si, prin urmare, cele mai vulnerabile, se numara telecomunicatiile, mobilierul, sistemele de incalzire, masinile electrice, componentele metalice.

Intreruperea aprovizionarii, chiar si pentru cateva saptamani, va bloca productia multor sectoare pentru o perioada mult mai lunga de timp. De parca acest lucru nu ar fi fost suficient, China produce multe bunuri in care exista piese importate din strainatate, din multe dintre tarile care astazi considera ca trebuie sa inchida o parte din fabrici, deoarece, este un caz de urgenta pentru sanatate. Asadar, chiar daca dupa pandemie, China reporneste cu viteza maxima, exporturile nu pot fi restaurate pe deplin, iar atunci cand vor fi, multe companii vor fi inceput sa isi reorganizeze aprovizionarea bazandu-se pe alti producatori, asa cum se intampla deja in alte parti. Acestea sunt efecte care nu sunt incluse in niciunul dintre modelele utilizate pana in prezent pentru a estima impactul global al unei pandemii de acest tip.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata