Curtea Supremă a SUA dă o lovitură muncii organizate într-o nouă decizie

De Jurnalul Național Externe Justiţie 146 citiri
4 min citire
Cazul Glacier Northwest Inc v Teamsters este văzut ca cel mai recent test al drepturilor sindicale care trebuie înaintat în instanță.

O hotărâre a Curții Supreme a Statelor Unite a redus pragul pentru companii de a da în judecată sindicatele pentru daune materiale care au loc în timpul grevelor, continuând tendința de hotărâri nefavorabile forței de muncă organizate.

În decizia de 8-1 de joi, cea mai înaltă instanță a națiunii a anulat o hotărâre a unei instanțe inferioare care blocase un proces intentat de un vânzător de beton din statul Washington, Glacier Northwest, împotriva afiliatului local al unui sindicat.

Procesul a susținut că Glacier Northwest a suferit pierderi în timpul unei greve din 2017, care a forțat compania să arunce produsul nefolosit: betonul umed care ar fi putut deteriora camioanele care îl transportau.

Instanța inferioară a decis că dreptul lucrătorilor la grevă este garantat prin Legea națională a relațiilor de muncă (NLRA). Dar judecătorul Amy Coney Barrett, scriind pentru majoritatea Curții Supreme, a spus că există limite pentru protecția NLRA.

„Deoarece sindicatul a luat măsuri afirmative pentru a pune în pericol proprietatea lui Glacier, mai degrabă decât măsuri rezonabile de precauție pentru a atenua acest risc, NLRA nu își protejează comportamentul”, a scris ea în hotărâre.

Decizia este cea mai recentă dintr-un șir de cauze în care instanța s-a pronunțat în favoarea companiilor și împotriva forței de muncă organizate.

Curtea Supremă a hotărât anterior, de exemplu, că reglementările care permit organizatorilor de sindicate să recruteze pe terenuri agricole au încălcat drepturile angajatorilor și că sindicatele nu puteau percepe „comisionarie de agenție” angajaților care au beneficiat de munca lor.

Organizarea sindicală s-a bucurat de o creștere a sprijinului în SUA, dar numărul de membri rămâne cu mult sub maximele anterioare.

„Abilitatea de a face grevă este în cărți de aproape 100 de ani”, a declarat Sean O’Brien, președintele general al Frăției Internaționale a Teamsterilor, care a reprezentat muncitorii în cazul de joi. „Și nu este o coincidență că această hotărâre vine într-un moment în care lucrătorii din întreaga țară sunt sătui și își exercită drepturile din ce în ce mai mult.”

Hotărârea de joi provine dintr-un incident din 2017, când un grup de camionieri care lucra pentru Glacier Northwest a participat la o oprire a lucrărilor în timp ce camioanele lor erau pline cu beton.

Ei au menținut tamburele de amestecare în rotație pentru a preveni întărirea betonului și deteriorarea vehiculelor, dar compania a trebuit totuși să scape de produsul nefolosit.

Glacier Northwest, care este o unitate a Taiheiyo Cement Corp cu sediul în Japonia, a susținut că cimentul trebuie folosit rapid, altfel ar putea deteriora echipamentul care îl transportă. Acesta a susținut că greva a fost programată pentru a facilita distrugerea intenționată a proprietății companiei.

Noel Francisco, avocatul care l-a reprezentat pe Glacier Northwest, a declarat că decizia „refirmă principiul de lungă durată conform căruia legea federală nu protejează sindicatele de răspunderea delictuală atunci când distrug în mod intenționat proprietatea unui angajator”.

Curtea Supremă a statului Washington a hotărât în ​​2021 că pierderea betonului a fost incidentă grevei și, prin urmare, revendicările companiei au fost preemptate în temeiul NLRA, care susține dreptul lucrătorilor de a forma sindicate și de a se angaja în negocieri colective.

Curtea Supremă a SUA, încurajată din partea administrației președintelui Joe Biden, a anulat această decizie joi.

Într-o disidență de 27 de pagini, judecătorul Ketanji Brown Jackson a spus că decizia ar putea provoca „confuzie considerabilă” cu privire la aplicarea NLRA în cazuri viitoare și „risc erodarea dreptului la grevă”.

Sursa – www.aljazeera.com