De ce nu trebuie să speli carnea de pui înainte de a o găti

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină 102 citiri
5 min citire
Specialiștii în sănătate publică, alături de bucătarii cu experiență, ne îndeamnă să renunțăm la obiceiul de a spăla carnea de pui înaintea fierberii sau prăjirii. Acest gest aparent inofensiv poate ascunde capcane neașteptate. Descoperă de ce experții și autoritățile în domeniul sănătății publice sfătuiesc împotriva acestei practici și ce metode alternative sugerează pentru a pregăti carnea în mod sigur și eficient.

Cât de corect este să speli carnea de pui?

Unul dintre momentele emblematice din serialul Real Housewives of Beverly Hills arată cum Lisa Vanderpump îi cere lui Adrienne Malouf să spele un pui întreg, crud. Adrienne Malouf a făcut fix cum i s-a cerut, punând puțin detergent de vase pe carne și spălând-o cu atenție.

Scena din serialul TV a devenit virală la scurt timp pe internet – la fel ca astăzi. Utilizatorii online au redistribuit momentul, amuzându-se teribil pe seama greșelii făcute de Adrienne Malouf. Ce-i drept, nu prea îți vine să crezi că cineva ar spăla carnea de pui cu detergent de vase, nu-i așa?

 

Obișnuim totuși să spălăm carnea de pui, înainte de a o găti. Cât de corect este însă, un astfel de obicei? Specialiștii nu recomandă această practică, cu toate că a rămas în mintea gospodinelor ca un fel de regulă nescrisă, transmisă de la generație la generație.

Înainte de a vorbi despre ce trebuie să faci cu carnea de pui când o gătești, să identificăm motivele pentru care nu este bine să o speli înainte de utilizare. Reprezentanții agențiilor de sănătate publică spun că nu ar trebui spălată carnea de pui, înainte de gătire, din trei motive.

Primul motiv ar fi că puiul se „curăță” de tot ce trebuie în timpul procesului de gătire. Spălarea cărnii de pui crește riscul de răspândire a bacteriilor care pot declanșa afecțiuni alimentare. În plus, cea mai eficientă metodă de a ucide bacteriile din carnea de pui este prin gătirea ei.

Ce să faci cu carnea de pui, dacă vrei să o gătești

Unele gospodine folosesc ingrediente acide, cum ar fi zeamă de citrice sau oțet cu sare, pentru a îndepărta impuritățile de pe carnea de pui când o spală. Doar că bucătarii experimentați nu recomandă aceste metode de așa-zisă curățare a cărnii de pui și nici menținerea ei în apă înainte de condimentare.

Clătirea sau menținerea cărnii de pui în apă, înainte de gătirea ei nu ajută neapărat. Ce trebuie să faci de fapt, după ce scoți carnea de pui din ambalaj, este să o ștergi cu prosoape uscate de hârtie, să o condimentezi și să o gătești ca atare. Este cea mai sigură metodă de manipulare.

Există cu adevărat atât de mulți oameni care spală puiul înainte de gătit?

Spălarea puiului înainte de gătit este un comportament culinar atât de răspândit și potențial periculos, încât oamenii de știință au încercat chiar să abordeze problema direct.

În explicaţiile sale, „Am vrut să știm ce efect ar avea o intervenție educațională asupra încetării obiceiului oamenilor de a spăla puiul înainte de gătit și ce impact ar avea orice schimbare rezultată a comportamentului asupra reducerii contaminării în bucătărie,” a explicat Ellen Shumaker pentru Iflscience.com, autorul corespondent al studiului și un asociat de extensie la Universitatea de Stat din Carolina de Nord. „De asemenea, am vrut să înțelegem mai bine cum, dacă într-adevăr, spălarea puiului ducea la o contaminare crescută în bucătărie.”

Participanților li s-a dat provocarea de a pregăti o salată de pui folosind carne contaminată cu o tulpină inofensivă de E. coli. Bucătăria de test a fost apoi prelevată pentru a vedea cât de departe s-a răspândit bacteria. S-a dezvăluit că, când vine vorba de manipularea cărnii, esențial este să-ți amintești să te speli pe mâini, deoarece atât persoanele care spălau cât și cele care nu spălau puiul în studiu au fost găsite că au contaminat suprafețele din bucătărie.

În studiu, 35% dintre participanți au spălat sau clătit puiul. În ceea ce privește motivația din spatele spălării puiului, 30% dintre participanți au raportat că au făcut-o pentru a îndepărta sângele și mucusul, iar 19% au făcut-o pentru că membrii familiei lor spală puiul.

Dorești să menții un stil de viață sănătos? Simplifică-ți viața și economisește apă renunțând la spălarea puiului. Trece direct la gătit pentru a te bucura de o masă delicioasă și sigură.

Sursa – playtech.ro