De ce pubertatea precoce a copiilor alarmează medicii?

De Jurnalul Național Actuale Familie și relații 121 citiri
5 min citire
 

În ultima perioadă, tot mai mulți părinți își fac griji din cauza faptului că fetele sau băieții lor ajung la pubertate mult mai devreme decât ar fi normal.

În acest sens, studiile arată că în ultimele patru decenii, vârsta la care apare prima menstruație la fete a scăzut cu mai mult de doi ani.

Mulți dau vina pe chimicalele din mâncare, însă nu sunt studii suficiente care să arate asta.

Alți specialiști vorbesc despre obezitate sau stres drept cauze principale.

Cu toții sunt însă de acord că părinții ar trebui să își monitorizeze atent copiii și să ceară ajutorul medicului când observă primele schimbări.

 

Exact, studiile făcute în ultimii ani, în zeci de țări, au confirmat că vârsta pubertății la fete a scăzut cu aproximativ trei luni pe deceniu începând cu anii 1970. În mod similar, deși extrem, se întâmplă și în cazul băieților.

În plus, până acum s-au dovedit dificil de identificat exact cauzele și efectele, dar există un consens că pubertatea precoce poate avea efecte dăunătoare, în special pentru fete: ele prezintă un risc mai mare de depresie, anxietate, abuz de substanțe și alte probleme psihologice.

 Crește și riscul de cancer de sân și uterin

Principalele ipoteze de lucru în privința cauzelor sunt hormonii de creștere din carnea care ajunge în farfuriile noastre, stresul și obezitatea.

În explicaţiile sale, „Alimentația joacă un rol important mai ales că din păcate alimentația este rezultatul unor proceduri chimice sau genetice de alterare a calității alimentelor. Factorul genetic joacă un rol important și să nu uităm de sindroame genetice care afectează momentul instalării pubertății. Din ce am citit până acum, în literatura de specialitate, cel mai devreme pubertatea precoce s-a instalat la vârsta de 5 ani”, a spus medicul pediatru, Vlad Dima.

În acesleşi timp, numeroase studii au stabilit că fetele supraponderale sau obeze au prima menstruație mai devreme decât fetele cu o greutate medie.

Astfel, Leptina, un hormon eliberat de celulele adipoase care limitează foamea, acționează asupra unei părți a creierului care reglează și dezvoltarea sexuală.

Tocmai de aceea specialiștii spun că ar trebui să fim foarte atenți cum ținem sub control greutatea copiilor.

La rândul său, „Orice activitate sportivă, nu neapărat la sală, dar nu mai mult de 30 de minute și mă refer aici la vârstă fragedă, iar planul alimentar nu trebuie să fie unul de nutriție, trebuie să punem la punct împreună cu familia pentru că de acasă pleacă această problemă.

Noi am lansat un program care se adresează obezității infantile pentru a le arata tuturor copiilor ce trebuie să facă. Avem ședințe atât individual cât și de grup, dar preferăm grupul pentru că în felul acesta se pot cunoaște între ei, se împing spre rezultate cât mai bune”, a spus antrenorul personal, Alexander Florescu.

Mai mult, există și cercetări care arată o legătură între această pubertate precoce și consumul de substanțe psihoactive. Însă această teorie nu a fost pe deplin studiată pentru a se ajunge la o concluzie clară.

Lucruri pe care trebuie să le facă părinții

În recomandările sale, „E nevoie să intervii suplimentar pentru a dirija creșterea și acei factori care pot să vină în preajma copilului tău și să îi prezinți foarte multe informații la o vârstă fragedă, dar copilul acum este un adult în miniatură, e nevoie să fie protejat, iar tu ca părinte ești primul care vine să îi facă educația.

Pe de altă parte, medicii spun că în timpul pandemiei a crescut numărul de cazuri de pubertate precoce.

Părerile în privința aceasta sunt însă împărțite în comunitatea științifică. Unii spun că de vină ar fi sedentarismul care a dus la obezitate și stresul cauzat de prezența permanentă a părinților în casă. Alții spun că, din contră, a crescut numărul de cazuri pentru că părinții au fost acasă tot timpul și așa au putut să își dea seama de probleme”, a spus psihologul Mirela Zivari.

Sursa – www.antena3.ro