De ce românii încalcă regulile bunului-simț în țară și în străinătate le respectă?

Curățenia unui oraș arată de multe ori cât de civilizați sunt locuitorii. Două treimi dintre bucureșteni se plâng însă că metropola este murdară. Dacă unii ar fi mai atenți unde „scapă” de gunoaie, Capitala ar scăpa și ea cu fața curată. Voluntarii încearcă să mai înlăture mizeria, polițiștii să dea amenzi cui merită, dar avem nevoie și de bun-simț ca să îndreptăm lucrurile.

Teodora Iacob: De ce mai aruncă românii gunoi pe stradă?

Gelu Duminică – sociolog: Pentru că așa am fost învățați. În perioada comunistă, lumea fura de la stat și nu avea senzația că fură , pentru că era a altora, nu era al meu. Plus că binele comun nu prea contează, contez eu. Stai mă, adică toată lumea face la fel. Eu de ce nu aș face? Suntem mai aproape de Orient , decât de Occident din punct de vedere al respectului față de celălalt.

Teodora Iacob: Știți că sunt oameni care în țară se comportă într-un fel și când trec granița se schimbă total. De ce?

Gelu Duminică – sociolog: Pentru că societatea impune regulile. Zic băi ce mișto e acolo, nici nu poți să arunci pe jos, dar tu acasă tot pe jos aruncai și așteptai ca altcineva să curețe după tine.

Spiritul civic se pare că lipsește însă la București. Cei care aruncă prin autobuze coji de semințe nu sunt deranjați de nimeni. Așa că vehiculele se transformă… în mașini de gunoi. Călătorii aruncă în ele tot ce le nu le mai trebuie.

Sociologii spun că cei care nu nimeresc regulile de bun simț sunt mustrați tot de mai des de oameni cărora le pasă de mediul înconjurător. Iar în luptă se alătură și fostul campion mondial la box Leonard Doroftei.

Leonard Doroftei – fost campion mondial la box: Uite asta e nesimțire, să arunci la colțul străzii gunoiul. Vin oamenii să îl adune, pentru că tu nu ai bunul-simț să îl arunci acolo unde trebuie. Asta înseamnă nesimțire și pentru asta trebuie să luptați pentru ca orașul să fie cât mai curat și mai frumos!

Gelu Duminică – sociolog: Numărul campaniilor pornite de indivizi împotriva celor care aruncă începe să fie din ce în ce mai mare, ceea ce arată că socitatea are embrion de însănătoșire, dar trebuie să fie și provocată.

sursa digi24.ro

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata