De ce zeci de lideri au părăsit partidul lui Imran Khan din Pakistan?

De Jurnalul Național Externe Politică 123 citiri
7 min citire

Inrolare trafic.ro
În Pakistan, de la arestarea sa controversată și de la violența care a urmat, peste două duzini de lideri din Tehreek-e-Insaf (PTI) al fostului prim-ministru pakistanez Imran Khan au demisionat din partidul, care dă vina pe continuarea represiunii guvernamentale pentru exod.

În cel mai mare eșec pentru partidul lui Khan de la începutul exodului, Shireen Mazari a părăsit PTI marți, după ce fostul ministru al drepturilor omului a fost reținut de mai multe ori de când a fost arestată pentru prima dată pe 12 mai din cauza protestelor mortale care au urmat arestării lui Khan.

Adresându-se marți seară la o conferință de presă la reședința ei din Islamabad, politicianul în vârstă de 57 de ani a condamnat violența, inclusiv atacurile asupra instalațiilor militare și a spus că nu va continua în politică.

„Eliberarea și arestarea constantă și încercarea la care a supus fiica mea Imaan au avut un impact și asupra sănătății mele. Din aceste motive, am decis că voi renunța la politica activă. Și vreau să adaug că de astăzi încolo nu voi face parte din PTI sau din niciun alt partid politic”, a spus ea.

Pe măsură ce mai mulți politicieni s-au aruncat, șeful PTI, Khan, a scris pe Twitter: „Am auzit cu toții despre căsătoriile forțate în Pakistan, dar pentru PTI a apărut un nou fenomen, divorțurile forțate”.

Cu toții auzisem despre căsătoriile forțate în Pakistan, dar pentru PTI a apărut un nou fenomen, divorțurile forțate.

De asemenea, ne întrebăm unde au dispărut toate organizațiile pentru drepturile omului din țară.

 

Dezertările agravează problemele lui Khan, deoarece politicianul în vârstă de 70 de ani se luptă cu peste 100 de cazuri legale și încearcă să evite să fie arestat din nou.

Adresându-se marți reporterilor la o instanță din Islamabad, Khan a susținut că liderii partidului său au fost forțați să plece, fără să spună cine o face.

„Oamenii nu renunță, sunt forțați să părăsească partidul sub amenințarea armei”, a spus el. „Partidele politice nu pot fi demontate prin astfel de tactici”.

Shibli Faraz, un consilier cheie al Khanului, a spus lui Al Jazeera că, deși este regretabil că unii „oameni buni” au fost forțați să părăsească petrecerea, el a numit-o și o binecuvântare.

„Au fost unii oameni care au fost oportuniști și nu au fost un atu pentru partid, ci o datorie. Oamenii sunt cei care contează și nu conducerea, cu excepția lui Imran Khan însuși. El deține tragerea principală și astfel oamenii noștri câștigă putere din el”, a spus Faraz.

El a spus că dezerările nu vor afecta PTI la viitoarele alegeri generale și provinciale, numindu-l pe Khan cel mai popular lider din țară.

„Tot ceea ce s-a întâmplat în țară se face pentru a evita alegerile, deoarece guvernul se teme că PTI le va mătura. Dacă este o societate democratică, lăsați oamenii să decidă cine îi va conduce”, a spus Faraz.

Khan a fost înlăturat de la putere după ce a pierdut un vot de încredere în parlament în aprilie anul trecut. De atunci, el a desfășurat o campanie la nivel național pentru a cere alegeri imediate, programate până în octombrie anul acesta.

„Establishment” a dat vina

Potrivit experților, din cauza rolului supradimensionat al armatei pakistaneze în politica internă, dezertările de la partidele politice nu sunt un fenomen nou.

Ei spun că astfel de dezerții au loc la ordinul „establishmentului” – un eufemism pentru armata care a condus direct asupra țării timp de aproape trei decenii.

Sameen Mohsin Ali, lector la Universitatea din Birmingham din Regatul Unit, a declarat pentru Al Jazeera că carierele politice în Pakistan sunt de obicei construite pe „linii oportuniste și nu ideologice”.

„Deciziile lor cu privire la când să rămână și când să plece sunt modelate nu de înclinațiile de partid, ci de logica sau dinamica politică din circumscripțiile lor și de perspectivele lor la putere. Acesta este motivul pentru care vedem politicieni trecând către partidul cu cele mai mari șanse de a câștiga guverne naționale sau provinciale”, a spus ea pentru Al Jazeera.

Analistul politic Benazir Shah a spus că, în timp ce unii politicieni „care abandonează nava PTI” erau cunoscuți pentru „marca lor toxică de politică”, decizia lor de a rămâne în politică ar trebui să fie decisă de oamenii de rând.

„Alegătorii ar trebui să aibă dreptul și să li se ofere posibilitatea de a-i arunca pe astfel de politicieni din arena politică. Dar de acum, se pare că instituția ia această decizie pentru ei, hotărând ce partid politic poate și nu poate participa la alegeri”, a declarat Shah pentru Al Jazeera.

Shah a spus că nu a fost ușor de prezis modul în care politicienii care părăsesc PTI vor afecta partidul în viitor.

„În trecut, instituția a încercat să desființeze partide politice precum PPP (Partidul Popular Pakistanez) și PMLN (Liga Musulmană Pakistană-Nawaz). Dar planul a funcționat rar. Aceste partide politice s-au dovedit a fi rezistente datorită unei baze loiale de partid, care a fost dispus să suporte pedepse lungi de închisoare și procese judiciare pentru conducere”, a spus analistul din Lahore.

Dar Asma Faiz, profesor asociat de științe politice la Universitatea de Științe Management din Lahore, a fost mai sceptic cu privire la șansele PTI la alegerile viitoare.

„Aceste dezertări pot avea un efect de amortizare asupra performanței PTI la următoarele alegeri. Nu există nicio îndoială că Khan are un sprijin masiv în rândul oamenilor, dar are nevoie de candidați puternici care să-și aducă propria bancă de voturi cu ei.”

Sursa – www.aljazeera.com