De la ce vârstă poate rămâne un copil singur acasă, în România?

De Jurnalul Național Actuale Familie și relații 433 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Este firesc ca, în calitate de părinte, să îți faci griji când copiii rămân fără supraveghere. Cât timp au încredere în ei și se acomodează cu ideea de a fi independenți, atât cât se poate, experiența poate fi una plăcută, nu neapărat negativă. Însă ce stabilește legea din România în acest sens?

La ce vârstă poate rămâne un copil singur acasă?

Indiferent că este vorba despre o vreme nefavorabilă, o ședință neașteptată la locul de muncă sau o sarcină importantă care a eșuat, probabil că te vei întâlni cu momente când va trebui să îți lași copilul singur acasă, fără să poți apela la cineva care să te ajute.

Limitele impuse de părinți privind timpul petrecut fără supraveghere pot varia în funcție de vârsta și nevoile copilului. Este evident că un copil de 5 ani nu poate fi lăsat singur acasă, însă în cazul unui adolescent de 16 ani s-ar putea crede că lucrurile stau diferit.

Cum rămâne cu copiii de vârstă școlară medie?

Ca părinte, poate fi greu să știi dacă este pregătit sau nu pentru a sta singur acasă. De multe ori, decizia este redusă la judecata părintelui. În România însă, există o lege care stabilește vârsta minimă la care copiii pot fi lăsați nesupravegheați acasă.

Ce spune legea din România despre copiii rămași acasă nesupravegheați

În acest sens, „Legea spune că limita de vârstă pentru a lăsa un copil singur acasă este de 14 ani. Pe de altă parte, practica arată că unii copii pot rămâne singur acasă chiar și la 10 ani, în timp ce părinții fac cumpărături.

De asemenea, copiii cu vârste între 10 și 11 ani încep să meargă și la școală singuri și se întorc acasă tot singuri”, au explicat specialiștii în domeniul juridic.

Copiii sub 7 ani trebuie supravegheați 24 din 24

Poate ești încrezător în maturitatea copilului tău, ceea ce nu este un lucru rău, însă sfatul specialiștilor este să se țină cont de prevederile legale. În funcție de categoria de vârstă din care face parte minorul, recomandările pot suna diferit.

Ca regulă generală, copiii cu vârste sub 7 ani nu ar trebui lăsați nesupravegheați acasă nici măcar un minut. Ei trebuie să stea în prezența unui adult toată ziua. Cei cu vârste între 8 și 10 ani ar avea voie să stea singuri acasă maxim o oră jumătate, pe timp de zi (de evitat seara).

 

Cum pot proceda părinții în cazul adolescenților

Copiii cu vârste de aproximativ 11-12 ani pot fi lăsați singuri acasă, fără a se afla așadar sub supravegherea unui adult, pe timp de zi, maxim trei ore. Nu se acceptă însă să rămână singuri pe timp de noapte, subliniază specialiștii în domeniul juridic.

În ceea ce privește minorii cu vârste sub 15 ani, aceștia nu au voie să rămână nesupravegheați pe timp de noapte. Odată cu împlinirea vârstei de 16-17 ani, copilul poate fi lăsat nesupravegheat pe timpul nopții, uneori chiar și pentru două zile consecutive, potrivit specialiștilor.

Sursa – playtech.ro