Decizie pentru cei care au mașini diesel!

De Jurnalul Național Actuale Bani Utile 133 citiri
3 min citire
Anunțul momentului în țara noastră. Există posibilitatea ca Guvernul să elimine parțial compensarea la carburanți. Despre ce este vorba? Toată lumea trebuie să știe.

Astfel că, aceasta esta informația momentului în România. Există posibilitatea ca Guvernul să elimine parțial compensarea prețului la carburanți. Surse politice au precizat pentru Mediafax că în curând, compensarea prețului carburanților ar putea rămâne numai pentru motorină, nu și pentru benzină.

Sursele citate susțin că în momentul de față, liderii coaliției de guvernare analizează ca începând cu 1 octombrie, compensarea carburanților să vizeze numai motorina în situația în care numai prețul acesteia a crescut cel mai mult în ultima perioadă.

De asemenea, aceleași surse mai afirmă și că în interiorul coaliției de guvernare de discută și dacă această compensare va fi în continuare de 50 de bani sau una mai mare de atât, începând cu data de  1 octombrie.

Ce se întâmplă cu măsura privind compensarea prețului la carburanți de la 1 octombrie?

Așadar, în cursul zilei de luni, liderii coaliției de guvernare vor stabili toate detaliile privind prelungirea schemei de compensarea a carburanților, detaliile urmând să fie făcute publice ulterior, spune Mediafax.

Menționăm faptul că măsura privind compensarea prețurilor la carburanți este valabilă până la data de 1 octombrie anul curent. Aceasta a fost luată de Guvern la finele lunii iunie, odată cu aprobarea ordonanței de urgență în acest sens.

Precizăm faptul că conform datelor furnizate luni de Consiliul Concurenţei, la solicitarea Agerpres, de la începutul anului și până în prezent, preţul benzinei a crescut cu 20%, iar cel al motorinei, cu 37%, incluzând reducerea de 50 de bani pe litru de la pompă.

Cum a evoluat prețul carburanților în 2022?

În același timp, conform informațiilor oferite de Monitorul Prețurilor, la data de 2 septembrie, prețul mediu pentru benzina standard era de 7,39 lei/litru (cu reducerea de 50 de bani aplicată). De cealaltă parte, motorina, care în urmă cu un an de zile era mai ieftină, se comercializa la începutul lunii, în medie, cu 8,37 lei/litru, cu reducerea aplicată.

În plus, fără a lua în calcul reducerea de 50 de bani pe litru, preţul benzinei a crescut cu circa 28%, iar cel al motorinei s-a majorat cu aproximativ 44%, arată sursa citată.

De cealaltă parte, cotaţiile Platts pentru benzină şi motorină, cât şi valoarea la care se tranzacţionează ţiţeiul, cu toate că sunt în scădere faţă de maximumul istoric din luna iunie a acestui an, sunt totuşi la un nivel care nu a mai fost atins din anul 2014, menționează Consiliul Concurenei.