Declaratia unica 2019

0 247

La un an de cand a fost introdusa, declaratia unica, este cel putin la fel de neclara pentru contribuabili. Desi termenul de depunere a fost amanat din cauza incapacitatii sistemului informatic al ANAF de a gestiona informatiile, cei care trebuie sa depuna formularul nu sunt mai lamuriti cu privire la modul in care se completeza.

Modul in care a fost implementata declaratia unica si informarea trunchiata si neclara a contribuabililor cu privire la modul de completare a acesteia nu au fost deloc mai clare.

Declaratia a fost introdusa in legislatie in primavara anului trecut (si a inlocuit nu mai putin de 7 alte declaratii, inclusiv celebrul Formular 600), iar termenul final de depunere (dupa o amanare) a fost 31 iulie pentru veniturile incasate in 2017 si cele estimate pentru 2018. Anul trecut s-a permis depunerea declaratiei atat online cat si pe hartie, la sediile ANAF. Din acest an, insa, este obligatorie depunerea online, dar dincolo de dificultatile contribuabililor care nu au acces la un computer cu internet, nici sistemul Fiscului nu rezista provocarii. Din aceasta cauza, si in acest an depunerea declaratiei a fost amanata, din 15 martie in 31 iulie.

Claudia Sofianu, partener EY Romania, liderul Diviziei de impozit pe venit si contributii sociale spune: “lucrurile nu stau mai bine decat anul trecut. Este deja al doilea an in care termenul se prelungeste. Motivele, sunt cunoscute de toata lumea: site-ul ANAF nu a functionat, SPV-ul (spatiul privat virtual) s-a blocat”.

Desi termenul s-a prelungit cu generozitate, nu exista garantia ca procesul de depunere a declaratiei va fi mai simplu, din cauza faptului ca ghidul cu instructiuni de completare a declaratiei a fost modificat deficitar, prin completarea unor informatii si stergerea altora.

“Ghidul este scheletic, neclar si confuz pentru contribuabili. In procesul de modificare, au disparut referinte concrete la cum se completeaza anumite campuri din declaratie”, a subliniat Sofianu.
 In lipsa unei campanii de informare, contribuabilii inca nu stiu exact ce trebuie sa faca: unii inca asteapta decizia de impunere, altii spun ca stiu ca trebuie sa o depuna, dar se sustrag in speranta ca vor scapa de plata. 62%  se plang de complexitatea declaratiei pe care o considera complexa sau foarte complexa.
Iar, in ceea ce priveste problemele pe care le percep contribuabilii cu privire la depunerea declaratiei, 54% mentioneaza si probleme tehnice ale site-ului ANAF si SPV. In acelasi timp, 31% dintre contribuabili spun ca baza legislativa nu este clara.
In aceste conditii, se recomanda contribuabililor care trebuie sa depuna declaratia sa nu o lase pe ultima suta de metri, sa o completeze din timp, avand in vedere complexitatea, mai ales ca termenul limita de depunere coincide si cu termenul de plata (la 31 iulie 2019 trebuie platit impozitul si contributiile sociale aferente anului 2018, fara a mai astepta decizia de impunere).
O precautie este necesara avand in vedere ca sistemul ANAF nu este sigur ca va fi mai pregatit la 31 iulie decat in prezent sa receptioneze declaratiile depuse de contribuabili.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x