Demenţa reprezintă „o ameninţare majoră, care se dezvoltă rapid”, punând presiune pe sistemele de sănătate şi asistenţă socială în fiecare ţară în parte

3 min citire
Până în anul 2050 se estimează că peste 153 de milioane de oameni vor suferi de demență, arară datele unui nou studiu. Autorii studiului publicat în The Lancet spun că datele sunt socante, iar demenţa reprezintă „o ameninţare majoră, care se dezvoltă rapid”, punând presiune pe sistemele de sănătate şi asistenţă socială în fiecare ţară în parte.

În anul 2019, numărul de cazuri era estimat undeva la 57 de milioane de cazuri la nivel global. Însă, din cauza îmbătrânirii populaţiei, dar şi a factorilor de risc în demenţă – obezitate, fumat, nivelul crescut de zahăr în sânge – numărul va creşte considerabil, în viitor.

Ce ar putea preveni acest avânt al creşterii cazurilor de demenţă?

În contextul socio-medical, investiţiile în accesul liber la educaţie, poate influenţa această creştere, spun tot autorii studiului.

În cadrul studiuluise estimează situaţia pentru adulţii cu vârste de 40 de ani şi peste, din 195 de ţări din întreaga lume.

Țările cu cele mai multe cazuri de demenţă

Cum era de aşteptat, cele mai afectate populaţii sunt şi cele mai dezavantajate socio-economic, sau care au factori de risc crescut (obezitate, fumat, diabet), astfel:

-Africa şi Orientul Mijlociu – 367%
-Africa Subsahariană – 357%
-Qatar – 1,926%
-Emiratele arabe unite – 1,795%
-Bahrain – 1,084%
La polul opus, ţările care au un nivel ridicat de dezvoltare vor avea mai puţine cazuri de demenţă, precum:

-statele din Asia-Pacific (53%) şi

-Europa de Vest (74%).

În Marea Britanie, numărul pacienţilor cu demenţă va creşte cu 75% – din circa 907.000 în 2019, la 1,6 milioane în 2050.

Iar, ţara cea mai „norocoasă” este, cum poate era de aşteptat, Japonia, cu o creştere a cazurilor de demenţă cu doar 27%.

În 2019, această afecţiune costa bugetele ţărilor circa 1 trilion de dolari (750 miliarde de euro). Aşadar, guvernele ar trebui să investească în prevenţie, pentru a nu suporta costuri mult mai mari mai târziu, îmbătrânirea populaţiei fiind o realitate inevitabilă.

Factorii de risc în demenţă ce pot fi preveniţi

Experţii americani enumeră o serie de factori de risc ce pot fi abordaţi şi care, pot astfel, influenţa cu mult numărul preconizat pentru anul 2050, astfel:

-educaţia precară, tensiunea arterială ridicată, fumatul, obezitatea, depresia, sedentarismul, diabetul, izolarea socială, consumul excesiv de alcool, poluarea şi accidente în zona capului, precum şi afectarea auzului.

Aşadar, depinde însă de un efort coroborat: fiecare individ în parte, comunitatea şi derularea de politici publice de către fiecare guvern în parte.