Dezastru după cel mai mare cutremur care a lovit Afganistanul în ultimii 20 de ani

Talibanii aflați la putere în Afganistan au cerut sprijin internațional după seismul de miercuri, 22 iunie, soldat cu moartea a peste 1.000 de oameni. Astfel, cutremurul, cel mai grav din ultimii 20 de ani, a lăsat mii de oameni fără case. Autoritățile se așteaptă ca bilanțul să crească, pentru că mulți oameni sunt încă îngropați sub dărâmături, transmit BBC și Reuters.

Așadar, cel puțin 1.500 de oameni au fost răniți în urma cutremurului. Provincia Paktika din sud-estul țării a fost cel mai grav afectată, iar ONU încearcă să ofere adăpost de urgență și ajutor alimentar oamenilor rămași fără locuințe.

Mai mult decât atât, eforturile de a-i scoate pe oameni de sub ruine și de a acorda ajutor răniților sunt îngreunate de ploile abundente și de lipsa resurselor pentru operațiuni de salvare.

De asemenea, satele aflate în apropierea epicentrului cutremurului au fost complet distruseiar mai multe drumuri s-au surpat. Au fost afectate și comunicațiile.

Afganistanul trecea deja printr-o criză umanitară și economică, iar Abdul Qahar Balkhi, un înalt oficial taliban, a precizat că guvernul este „incapabil să ajute suficient oamenii, din punct de vedere financiar”.

Agențiile umanitare, țările vecine și puterile mondiale au sărit în ajutor, dar „asistența trebuie extinsă într-o măsură foarte mare, deoarece acesta este un cutremur devastator cum nu am mai avut de zeci de ani”, a mai spus acesta.

Șeful ONU, Antonio Guterres, a precizat că agenția s-a „mobilizat total” pentru a veni în ajutor. Echipe de medici, provizii medicale, alimente și adăposturi de urgență sunt în drum spre zona afectată de cutremur, au spus oficialii ONU.

Dar nu va fi un traseu ușor.

Drumurile sunt proaste chiar și în cele mai bune momente, așa că desfășurarea operațiunii umanitare va fi afectată de accesul dificil în zonă”, a adăugat Loretta Hieber Girardet, responsabilă cu managementul dezastrelor în cadrul ONU.

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata