Din punct de vedere astrologic, anul 2024 va fi anul eclipselor de soare și lună

De Jurnalul Național Actuale Utile 81 citiri
6 min citire
 

Anul 2024 aduce cu el fenomene astrologice spectaculoase. Mai exact, pe 8 aprilie 2024, va avea loc o eclipsă totală de soare. Ea va fi vizibilă de-a lungul unei fâșii din America de Nord, trecând de la Oceanul Pacific de Sud, prin nordul Mexicului, centrul și Estul Statelor Unite, sud-estul Canadei și se va termina în nordul Oceanului Atlantic.  Această eclipsă nu este singura, ci vom mai avea parte și de altele.

Eclipsa totală de soare din 2024

O eclipsă totală de soare are loc atunci când Luna se află exact între Soare și Pământ, aruncând umbra sa pe o mică porțiune a suprafeței Pământului.

Cei care se îndreaptă spre „culoarul totalității” – locul din care eclipsa se vede cel mai bine – vor vedea cum Luna se deplasează treptat în fața Soarelui, reducându-l la o fâșie subțire și apoi acoperind complet Soarele – pentru câteva minute scurte, dar spectaculoase.

În timpul totalității, atmosfera exterioară a Soarelui, cunoscută sub numele de coroană, devine vizibilă, în timp ce peisajul de dedesubt devine aproape întunecat ca noaptea.

Concret, pe cea mai mare parte a traseului eclipsei, oamenii pot experimenta mai mult de patru minute de totalitate. Aproape 32 de milioane de oameni locuiesc în interiorul traseului de unde se va vedea eclipsa, care va merge de la sud-vest la nord-est, cuprinzând orașe precum Dallas, Little Rock, Indianapolis, Cleveland și Buffalo – cu San Antonio, Austin, Cincinnati și orașul canadian Montreal aflându-se la marginea traseului eclipsei.

În plus, în timpul eclipsei, umbra Lunii nu rămâne pe loc; în schimb, se deplasează pe acea cale lungă și îngustă a totalității.

Meteorologic, eclipsa din anul 2024 este un eveniment de primăvară – ceea ce înseamnă, din păcate, o posibilitate puternică să fie nori.

Insă indiferent de condițiile cerului, peisajul se va întuneca dramatic în timpul totalității. Chiar dacă este noros, priveliștile și sunetele unei eclipse solare sunt fascinante, inclusiv toate felurile de comportamente ciudate ale animalelor.

Știința din spatele eclipselor

Teoretic, o eclipsă totală de soare are loc atunci când Luna trece între Soare și Pământ, blocând complet fața Soarelui. Persoanele aflate în centrul umbrei Lunii atunci când aceasta atinge Pământul vor experimenta o eclipsă totală.

 

Cerul se va întuneca, exact ca și cum ar fi zori sau amurg. Dacă vremea o permite, persoanele aflate în calea unei eclipse totale de soare pot vedea coroana Soarelui, atmosfera exterioară, care în mod obișnuit este învăluită de lumina strălucitoare a Soarelui.

Practic, eclipsa totală de soare este singurul tip de eclipsă solară în care observatorii pot îndepărta pentru scurt timp ochelarii de eclipsă (care nu sunt la fel ca ochelarii de soare obișnuiți) în perioada scurtă de timp când Luna acoperă complet Soarele.

Eclipsă Anulară de Soare

O eclipsă anulară de soare are loc atunci când Luna trece între Soare și Pământ, dar când se află la sau în apropierea punctului său cel mai îndepărtat de Pământ. Deoarece Luna este mai departe de Pământ, apare mai mică decât Soarele și nu acoperă complet Soarele.

 

Ca rezultat, Luna apare ca un disc întunecat deasupra unui disc mai mare, luminos, creând ceea ce pare a fi un inel în jurul Lunii. Următoarea eclipsă anulară în Statele Unite va avea loc pe 14 octombrie 2023.

Eclipsă Parțială de Soare

O eclipsă parțială de soare are loc atunci când Luna trece între Soare și Pământ, dar Soarele, Luna și Pământul nu sunt perfect aliniate. Doar o parte a Soarelui va apărea acoperită, dându-i o formă de semilună. În timpul unei eclipse totale sau anulare de soare, persoanele aflate în afara zonei acoperite de umbra interioară a Lunii văd o eclipsă parțială de soare.

Eclipsă Hibridă de Soare

Deoarece suprafața Pământului este curbată, uneori o eclipsă poate oscila între anulară și totală pe măsură ce umbra Lunii se deplasează pe glob. Aceasta este numită eclipsă hibridă de soare.

 Fenomenele astrologice ale anului 2024

Anul viitor vine cu mai multe surprize din punct de vedere al fenomenelor astrologice.

Vor fi trei eclipse lunare și două solare, dintre care una totală, astfel:

 

-24–25 Martie – Eclipsă Lunară

(Penumbrală)

Se va vedea din: Mare parte a Europei, Nordul/Estul Asiei, Marea parte a Australiei, Marea parte a Africii, America de Nord, America de Sud, Pacific, Atlantic, Arctic, Antarctica

-8 Aprilie – Eclipsă Solară

(Totală)

Va fi vizibilă în: Vestul în Europa, America de Nord, Nord în America de Sud, Pacific, Atlantic, Arctic

-17–18 Septembrie – Eclipsă Lunară

(Parțială)

Se va vedea din: Europa, Mare parte a Asiei, Africa, America de Nord, America de Sud, Pacific, Atlantic, Oceanul Indian, Arctic, Antarctica

-2 Octombrie –  Eclipsă Solară

(Anulară)

Vizibilă din: Sudul Americii de Nord, Marea parte a Americii de Sud, Pacific, Atlantic, Antarctica

-17 Octombrie  – Eclipsă Lunară (Cvasi-totală).

Sursa – playtech.ro