Directorii executivi din sectorul de petrol şi gaze consideră esenţiale investiţiile în tehnologie şi în resursa umană

90% dintre directorilor executivi, ce activează în sectorul de petrol şi gaze, consideră că investiţiile în tehnologie şi în forţa de lucru sunt esenţiale pentru a supravieţui în actualele condiţii de piaţă, arată rezultatele unui studiu global EY, dat publicităţii miercuri.

Astfel, mai mult de jumătate (58%) dintre respondenţi au declarat că pandemia provocată de Covid-19 a scos în evidenţă importanţa investiţiilor în tehnologiile digitale, majoritatea plănuind să facă investiţii mari (29%) sau moderate (51%) în raport cu bugetul total, conform cercetării EY Oil and Gas Digital Transformaţion and the Workforce Survey 2020.

În acelaşi timp, aproape jumătate dintre companii (46%) sunt de părere că forţa lor de lucru nu deţine abilităţile necesare pentru a fructifica investiţiile în tehnologiile adoptate, iar diferenţa dintre importanţă şi maturitate este de 36%.

Totodată, 43% dintre directorii executivi susţin o creştere a disponibilităţii datelor şi analiza unui volum mare de date (Big Data), aceasta fiind menţionată de drept una dintre principalele trei tendinţe care vor avea un impact pozitiv asupra dezvoltării activităţii companiei lor în următorii trei ani. Cu toate acestea, diferenţa dintre importanţa strategică şi maturitatea competenţelor cheie a fost una dintre cele mai adânci pe segmentul analizei datelor (59%).

92% dintre directorii executivi declară că, în următorii trei ani, succesul va fi determinat de capacitatea companiilor pe care le conduc de a-şi recalifica forţa de muncă. Totuşi, doar 9% dintre aceştia afirmă că au un plan solid implementat în acest sens, iar 3% sunt ferm convinşi că organizaţia lor este în măsură să-şi instruiască personalul cu abilităţile necesare, spune sursa citată.

Momenten, în privinţa nivelului de pregătire al actualei lor forţe de muncă, respondenţii au declarat că 60% dintre lucrători au nevoie de recalificare sau perfecţionare şi că recalificarea unui lucrător obişnuit va dura în medie 10 luni. Totodată, aproape jumătate dintre directorii executivi (48%) cred că procesul de recalificarea va dura un an sau mai mult.

În contextul de faţă, aproape toţi directorii executivi, care au participat la studiu, au menţionat drept principale obstacole pentru o recalificare eficientă şi în timp util: timpul necesar pentru recalificare (97%), multitudinea priorităţilor concurente (95%) şi dificultatea evaluării progresului înregistrat de angajaţi. Mai mult, două treimi dintre respondenţi consideră că structura organizaţiei lor le afectează abilitatea de a inova, ceea ce face mai dificilă rezolvarea acestor provocări.

În plus, managerii din sectorul de petrol şi gaze anticipează o disponibilitate mai mare a lucrătorilor cu abilităţi digitale în următorii trei ani, ceea ce va ajuta la diminuarea actualului deficit de competenţe şi resurse umane calificate.

Aşadar, studiul EY a fost realizat în perioada 6 iunie – 5 iulie 2020, pe un eşantion de 59 de cadre de conducere din sectorul de petrol şi gaze, provenind din companii petroliere integrate, companii petroliere naţionale, producători independenţi şi companii de servicii petroliere. Respondenţii locuiesc sau lucrează în cadrul unor companii cu operaţiuni în America de Nord, America Latină, Europa, Orientul Mijlociu, Africa şi Asia-Pacific.

Astfel, EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 298.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 37,2 miliarde de dolari, în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2020.

Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale, cu peste 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata