Documente confidenţiale NATO, furate în Portugalia şi scoase la vânzare pe darkweb

Sute de documente confidenţiale trimise de către NATO Portugaliei au fost găsite şi scoase la vânzare pe darkweb, în urma unui atac informatic care a ţintit Statul Major al Forţelor armate portugheze şi serviciile militare portugheze de informaţii.

”Este vorba despre un atac prelungit în timp şi indetectabil, comis de boţi programaţi să detecteze acest tip de documente”, precizează surse anonime cotidianului Diario de Noticias.

Conform Diario de Noticias, acest incident a fost detectat de către serviciile americane de informaţii şi a fost semnalat apoi autorităţilor portugheze în august, prin intermediul Ambasadei Statelor Unite la Lisabona, notează news.ro

Astfel, o anchetă a agenţiilor portugheze de securitate cibernetică ar fi identificat Statul Major General al armatei, serviciile militare portugheze de informaţii şi un departament de la Ministerul portughez al Apărării ca ţinte ale atacului cibernetic, mai spune ziarul.

Comunicații nesecurizate

”Guvernul este în măsură să asigure că Ministerul Apărării Naţionale şi Forţele armate acţionează zilnic pentru ca credibilitatea Portugaliei, în calitate de stat fondator al Alianţei Nord-Atlantice, să rămnână intactă”, menționează în scris cabinetul premierului Antonio Costa, contactat de AFP.

”De fiecare dată când există suspiciunea unei intruziuni (…), situaţlia este îndelung analizată” şi se iau măsuri de ”consolidare a sensibilizării la securitatea cibernetică”, mai precizează Guvernul portughez, fără să confirme sau să infirme faptul că au fost furate dociumente.

Conform, Diario de Noticias, documentele respective ar fi fost schimbate între diverse servicii portugheze prin linii de comunicare nesecurizate.

Sursa: stirileprotv.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata