Dumitru Chiseliţă: „Nu e un paradox, e consecința ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în momentul de față

De Jurnalul Național Actuale Bani Casă și Grădină 128 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Ca un paradoxul în România este că prețurile negative la energia electrică nu scad deloc facturile românilor.

În acest sens, specialiştii spun că trebuie să mai așteptăm câteva luni bune până când vom vedea o scădere la factură, deși au fost diminuate și plafoanele.

De abia în plină vară vom simți preţuri mai mici la facturi, deși vedem că energia electrică a ajuns la un preț negativ.

În explicaţiile sale, „Nu e un paradox, e consecința ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în momentul de față.

Practic, având în vedere că noi am dezvoltat foarte mult resursa regenerabilă de energie, în special panourile fotovoltaice, acestea produc o cantitate mare.

Dacă această producție se suprapune pe o reducere a consumului sau pe un consum redus în timpul zilei, practic, acea energie nu ai ce să faci efectiv cu ea și ca atare încerci să o vinzi și ajungi în situația în care nu ai cui să o vinzi, nu ai timp să oprești anumite echipamente, iar în acest caz prețurile ajung negative.

Trebuie să spunem că în general, atunci când avem energie solară, mai ales în România, nu se consumă sau se consumă foarte puțin. Este partea de jos a curbei de consum.

Atunci nu dorește nimeni și de multe ori te rogi sau ajungi să o vinzi la export la niște prețuri foarte coborâte.

Tocmai de aceea această energie nu ajunge de cele mai multe ori sau aproape niciodată în facturile românilor, pentru că românii efectiv nu consumă atunci.

Noi ne dezvoltăm sisteme de stocare până la momentul de față sau alte sisteme care să preia această energie în exces și s-o reconvertească în energie electrică atunci când este cerere, în special, seara, noaptea, dimineața.

Din păcate, nu putem beneficia de pe urma acestei situații și tocmai de aceea recomandarea noastră aceasta este: cât se poate de repede politicile naționale să conveargă către stocare, să conveargă către obligația ca tot ceea ce înseamnă capacități noi de producere a energiei electrice să vină mână în mână cu stocare acestei energii electrice, ca și cu alte echipamente”, a explicat Dumitru Chiseliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, luni, la Antena 3 CNN.

Românii care ar putea avea facturi cu 5-10% mai mici în vară

Întrebat dacă la vară am putea avea o factură mai mică cu circa 5-10%, președintele Asociației Energie Inteligentă a precizat care ar putea fi românii avantajaţi din acest punct de vedere.

Aşadar, „Da. În principiu, vom avea astfel de situații, în special la nivelul celor care consumă în momentul de față peste 250 de kilowați/h pe lună și cei care aveau un plafon foarte ridicat 1,3 lei pe kilowatt/oră, cu TVA inclus – aceștia vor fi principalii beneficiari și vor resimți un impact în ceea ce privește factura gazelor naturale.

Pentru cei care în momentul de față au plafonul minim, cel mai probabil nu va exista o scădere efectivă a prețului și a valorii facturii, având în vedere că acest plafon minim în momentul de față este la nivelul ofertelor care sunt în piață, deci, ca atare, cel mai probabil ei nu vor fi beneficiarii evenimentelor din momentul de față”, a mai spus Dumitru Chiseliță.

Sursa – www.antena3.ro