Efectele deprecierii leului

0

Sursa: Financiarul.ro.

De la inceputul anului,moneda noastra nationala, a inregistrat mai multe recorduri negative de depreciere fata de euro. Deprecierea nu afecteaza doar pe cei care au rate si chirii in euro,dar afecteaza intreaga economie.

Deprecierea monedei nationale, afecteaza cresterea economiei in ansamblu, deoarece cumparam multe produse din Uniunea Europeana, valoarea in 2018, a fost de peste 57 de miliarde de euro, dintre care aproape 48 de miliarde de euro au reprezentat alimentele.

”Avand in vedere ca noi consumam o mare parte din bunurule de pe piata din import,preturile acestora este influentat de cursurile de schimb si practic este vorba despre un cerc vicios. Avem mai multi bani, artificial creati,cu care cumparam bunuri de consum din import, preturile acestora cresc, leul se devalorizeaza, exista un alt imbold pentru a scumpi aceste produse”, afirma Bogdan Glavan economist.

Producatorii din tara noastra, nu pot sa ofere alternative pentru produsele pe care le cumparam din strainatate, ceea ce inseamna ca vom continua si importam mai mult din Uniunea Europeana, si vom da lei pentru a cumpara produse in euro.

”Cata vreme pilitica de cheltuieli, de deficit bugetar, de cheltuiala irationala va continua, atata vreme leul se va devaloriza si preturile vor creste”,spune Bogdan Glavan,economist.

Un castigator din aceasta crestere de preturi este bugetul de stat, si astfel cu cat preturule sunt mai mari si TVA-ul colectat la stat este mai mare .

Banca Nationala a cotat moneda unica europeana de 4 lei si 75 de bani ,dar la casele de schimb un euro se vinde chiar si cu 4 lei si 78 de bani.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close