Efervescenţa construcţiilor în România, va fii umbrită de lipsa forţei de muncă

189

În prezent, infrastructura din domeniul construcţiilor cunoaşte o dezvoltare destul de amplă în România, însă vom avea destul de multe probleme, în primul rând din cauza lipsei forţei de muncă, este de părere Cristian Erbaşu, preşedintele Clusterului TEC şi liderul Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

„În construcţii, necesarul automatizării, robotizării, inovării este din ce în ce mai mare. Foarte multe proiecte se doresc a fi dezvoltate în sistemul Green Deal, într-o colaborare cât mai strânsă cu celelalte domenii, astfel încât targetul este protejarea naturii, de a conserva pe cât posibil resursele naturale şi, totodată, acela de a deranja cât mai puţin mediul ambiental. Acest fenomen al automatizării, robotizării şi digitalizării în construcţii va aduce un confort mult sporit umanităţii şi nu numai. În România avem de-a face cu o dezvoltare destul de amplă a infrastructurii a tuturor componentelor ce ţin de construcţii, fie că vorbim de autostrăzi, drumuri, fie că vorbim de clădiri, monumente, reabilitarea clădirilor. Orice fel de construcţie în România este în plină efervescenţă. Vom avea destul de multe probleme, în primul şi în primul rând, din cauza lipsei forţei de muncă. Există, însă, o soluţie destul de bună prin aplicarea de proiecte de modernizare a domeniului, astfel încât necesarul unei forţe de muncă excesive şi necalificate să fie înlocuit de o forţă de muncă mai redusă, însă mult mai bine calificată”, a susţinut Erbaşu, marţi, într-o conferinţă de specialitate.

În opinia acestuia, ar putea fi vorba despre „mii, poate zeci de mii de specialişti capabili să introducă acele concepte de automatizare, digitalizare şi robotizare în domeniul construcţiilor”.

În acest context, Asociaţia Română pentru Smart City (ARSC) a organizat, marţi, conferinţa internaţională online privind inovarea şi digitalizarea în construcţii – Innoconstruct 2021.

În cadrul evenimentului a fost lansat oficial Clusterul Technology Enabled Construction (TEC), ce reuneşte companii inovatoare, universităţi şi parteneri sociali din sectorul construcţiilor.

Obiectuvul principal al acestui parteneriat este de accelerare a standardizării şi a digitalizării industriei, pe întregul lanţ valoric, pentru a îmbunătăţi serviciile şi produsele din sectorul construcţiilor, unul dintre cele mai slab digitalizate din Uniunea Europeană (UE).

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata