El Salvador: O națiune sub hipnoză

De Jurnalul Național Actuale Externe 257 citiri
9 min citire

Inrolare trafic.ro
În mai, o femeie de 40 de ani – o vom numi „Ana” – a fost arestată în centrul orașului San Salvador, capitala El Salvador. Ea a prezidat un bar și un restaurant ponosit într-o zonă cunoscută sub numele de Ex Biblioteca – sau Ex-Bibliotecă – o referire la instituția care ocupase terenul înainte de cutremurul devastator din octombrie 1986.

Familia ei nu a mai auzit de ea de atunci.

Ana a fost reținută pentru presupuse legături cu bande, la două luni de la starea de urgență care a început la 27 martie 2022, ca răspuns la o creștere a omuciderilor cauzată de colapsul negocierilor dintre bande și Nayib Bukele, președintele El Salvador și autoproclamat. „Cel mai tare dictator din lume”.

În ultimul an, aproximativ 66.000 de persoane au fost închise în conformitate cu „urgența” – majoritatea condamnați la detenție pe perioadă nedeterminată și scutiți chiar și de cele mai elementare drepturi. Mulți nu au nimic de-a face cu bandele în afară de locuirea într-o țară saturată de bande.

Din fericire, Ex Biblioteca este acum fosta Ex Biblioteca, dacă vreți, deoarece o mare parte din spațiu a fost eliberat pentru a face loc viziunii lui Bukele despre un centru renovat, care este mai plăcut din punct de vedere estetic pentru mulțimea internațională de bitcoin pe care el. curtează cu fervoare – și alți reprezentanți importanți ai „dezvoltării”, „investițiilor” și eufemisme similare pentru războiul capitalismului împotriva oamenilor săraci.

Când am vorbit recent în San Salvador cu un fost angajat al Anei, el a respins posibilitatea ca ea să aibă vreo afiliere a unei bande, dar a speculat că arestarea ei a servit într-adevăr drept un avertisment util pentru alți oameni din zona centrală a orașului, pentru a se conforma cu „voluntarul”. evacuări” care urmau să aibă loc.

Cu siguranță, încarcerarea în masă este o modalitate de a dispărea temporar problemele domestice, mai ales dacă închiziți și avocații care apără oameni acuzați de legături de bande. Un exemplu în acest sens este avocatul Nubia Morales, care a fost arestat luna aceasta pentru că reprezintă „suspectați membri ai bandei”.

Și, deși nu se poate nega faptul că El Salvador a fost mult timp terorizat de bande, actuala distrugere a drepturilor este, de asemenea, definitiv terifiantă.

Merită să reiterăm că bandele în sine nu sunt altceva decât un produs al politicii Statelor Unite, al neglijenței statului salvadorean și al vechiului război capitalist împotriva săracilor – toate acestea servesc la sublinierea că mult celebrata „nouă realitate” a lui Bukele nu este cu adevărat nimic. nou deloc.

În ultimele câteva decenii, bandele au oferit o scuză convenabilă pentru toate tipurile de represiuni ale statului salvadorean susținute de SUA, inclusiv crime extrajudiciare de către personalul de aplicare a legii. Acum, ele continuă să constituie un țap ispășitor la îndemână pentru toate bolile societății – precum și justificarea unei „stare de urgență” potențial eterne și a suspendării libertăților fundamentale.

Chiar zilele trecute, în centrul orașului San Salvador, am fost abordat de un polițist și amenințat cu cinci ani de închisoare pentru că făcusem o fotografie a unei femei aparent ebrie care tocmai fusese lovită de un agent de securitate privat.

După ce am șters imaginea de pe telefon și din coșul de gunoi al telefonului și am primit o prelegere pompoasă, mi s-a permis în cele din urmă să merg, o altă manifestare a privilegiului gringo la care, evident, salvadoreanul obișnuit nu poate aspira.

Un tânăr din municipalitatea Apopa, anterior una dintre zonele cu cele mai multe bande din zona metropolitană San Salvador, mi-a comentat recent că, deși a fost plăcut să pot intra în cartierele în care ar fi fost o dată ucis, „Calaltă față a monedei” a urgenței Bukelian a fost că acum „ar putea fi aruncat în închisoare pentru totdeauna fără niciun motiv”.

Între timp, acoliții internaționali ai lui Bukele au aproape orgasme din cauza opțiunii de a cumpăra înghețată pe plajă folosind criptomonede.

Numiți-o cealaltă parte a bitcoinului.

La mijlocul lunii martie, organizația pentru drepturile omului Cristosal a documentat 126 de decese în arest în timpul stării de urgență, deși presupusa existență a mormintelor clandestine în centrele de detenție ar crește acest număr și mai mult.

Abuzul și tortura asupra deținuților sunt năprasnice, iar Bukele însuși se bucură să bată joc în mod evident de însuși conceptul drepturilor omului pe Twitter, platforma sa preferată pentru guvernare.

O mândrie și bucurie a „cel mai tare dictator” din lume este noul Centru pentru Confinarea Terorismului (CECOT) din El Salvador, situat la aproximativ 75 km (45 mile) sud-est de San Salvador, unde Bukele a jurat că suspecții membri ai bandei vor dispărea timp de „decenii”. ”. Cu o capacitate maximă de 40.000 de persoane, se spune că CECOT este cea mai mare astfel de instalație din America.

Închisoarea a fost construită într-un record de șapte luni, fără niciun fel de transparență financiară – așa este natura afacerilor în „noua realitate”. Cu o săptămână înainte de aniversarea unui an de la starea de urgență, am plecat cu mașina la CECOT cu o cunoștință de-a mea salvadoreană care, în timp ce ne apropiam de monstruozitatea albă care se profila și punctul de control militar corespunzător, a intrat într-o stare vizibilă de panică și a balansat mașina. în jurul.

Întors în San Salvador mai târziu, cunoscutul meu, un fost adept al lui Bukele, a mărturisit că a experimentat brusc o socoteală cu realitatea că nimic și nimeni nu ar putea împiedica autoritățile salvadorene să-l închidă pe viață dacă ar dori să facă acest lucru.

Și totuși, marca de politică promovată de Bukele, un fost director de publicitate, se bucură de cote de aprobare periculos de ridicate, deoarece mulți salvadoreni au îmbrățișat cu entuziasm ceea ce echivalează cu un război împotriva lor. Această extaz aparent oarbă, un extaz aproape spiritual, poate fi explicată prin istoria contemporană a violenței neîncetate a El Salvadorului și prin promovarea lui Bukele despre el însuși ca salvator instantaneu.

Cu o zi înainte să plec la CECOT, eram în centrul orașului și beam bere cu doi prieteni salvadoreni care deplângeau „evacuarea voluntară” a locului Anei din Ex Biblioteca. La un moment dat în timpul conversației noastre, un tânăr care stătea lângă noi a simțit nevoia să-și interpună propria părere, și anume că ne-am înșelat, Bukele avea dreptate, iar „modernitatea și turismul” erau tot ce conta.

Judecând după înfățișarea sa, acest tânăr provenea din eșaloanele socio-economice inferioare din El Salvador, ceea ce înseamnă că, dacă cineva l-ar acuza spontan de legături de bande, nicio „modernitate și turism” nu avea să-l salveze. La fel cum nicio cantitate de „modernitate și turism” nu va salva în cele din urmă El Salvador de la sărăcia zdrobitoare.

Într-adevăr, ceea ce se pierde în actuala hipnoză națională este că și sărăcia ucide.

Luni, când represiunea lui Bukele sărbătorește prima aniversare – și o „nouă realitate” care nu este nici nouă, nici reală continuă să distrugă o mulțime de vieți – nu se vede un sfârșit al stării de urgență. Și aceasta este adevărata urgență.

Sursa – www.aljazeera.com