Eurohold vrea să devină un jucător regional pe piaţa energiei, după preluarea activelor CEZ

În data de 28-07-2021, Grupul Eurohold, proprietarul Euroins Romania, a anunţat că a finalizat achiziţionarea activelor grupului energetic ceh CEZ din Bulgaria pentru 335 milioane euro şi subliniază că pasul următor este transformarea într-un jucător regional pe piaţa energiei, inclusiv în România, informează un comunicat de presă.

Considerată că a fost cea mai mare tranzacţie din acest an, din regiunea Europei de Sud-Est, Eurohold a preluat 67% din participaţia la cel mai mare distribuitor de energie electrică din Bulgaria – CEZ Distribution Bulgaria (cota de piaţă de 40%) şi cel mai mare furnizor de energie electrică – CEZ Electro Bulgaria, precum şi 100% din capitalul celui mai mare comerciant autorizat de energie electrică – CEZ Trade Bulgaria.

În urma acestei tranzacţii, grupul a achiziţionat: compania de servicii IT CEZ ICT Bulgaria, parcul solar Free Energy Project Oreshetz, centrala electrică pe bază de biomasă Bara Group şi CEZ Bulgaria, care coordonează şi administrează toate unităţile CEZ Group din Bulgaria.

„După integrarea cu succes a filialelor Grupului CEZ, Eurohold îşi propune să sprijine actualul şi viitorul program de investiţii al CEZ din Bulgaria, concentrându-se pe serviciul pentru clienţi, actualizarea şi întreţinerea reţelei, inovaţiile, tehnologiile şi digitalizarea, precum şi energia regenerabilă şi eficienţa energetică. Eurohold îşi va concentra dezvoltarea viitoare în două sectoare principale – asigurările şi energia. Obiectivul nostru este transformarea Eastern European Electric Company (EEEC) într-unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de utilităţi din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est”, a declarat preşedintele Consiliului de Supraveghere al Eurohold, Assen Christov,

În prezent, Eurohold Bulgaria este un grup de afaceri independent, lider în regiunea CEE / SEE / CSI şi cel mai mare holding din Bulgaria. Acesta operează în domeniul asigurărilor, leasingului, vânzărilor de maşini, gestionarea de active şi servicii de investiţii. Eurohold este listat la Bursa de Valori din Sofia şi Varşovia. Eurohold deţine Euroins Insurance Group (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări independente din regiunea CEE / SEE / CSI, care operează în 11 ţări şi deţine filiale în Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Ucraina, Georgia, Rusia şi Belarus. EIG operează şi în Grecia şi Polonia şi are operaţiuni de asigurare de nişă în Spania şi Italia. În prezent, grupul de asigurări are mai mult de 4 milioane de clienţi şi peste 3.000 de angajaţi.

Totodată, la începutul acestui an, Comisia Europeană a aprobat preluarea de către fondul de investiţii Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited a anumitor active care au legătură cu producţia şi distribuţia de electricitate din România, deţinute de grupul ceh CEZ.

Activele implicate în tranzacţie constau în şapte companii, inclusiv reţeaua de distribuţie a energiei electrice, furnizarea de electricitate şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa de la Fântânele – Cogealac.

În viziunea sa, Ondrej Safar, directorul general al CEZ România, estima că vânzarea operaţiunilor din România s-ar putea finaliza în prima jumătate a anului 2021, după obţinerea aprobărilor de la autoritatea de concurenţă de la Bruxelles şi de la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). După această tranzacţie, grupul CEZ va rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie şi servicii energetice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata