Evgheni Prigojin este exilat și suportă condiții grele de trai în Belarus

De Jurnalul Național Actuale Politică 262 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Evgheni Prigojin se află în Belarus, protejat de Aleksandr Lukașenko, după ce a renunțat la rebeliunea împotriva armatei lui Vladimir Putin. În urmă cu puțin timp, liderul Wagner a plecat de la Rostov la Minsk, într-un exil acceptat. Potrivit ultimelor informații, Evgheni Progojin se află într-un loc protejat, ferit de lumina zilei. Care ar fi adevăratul motiv?

Ce se întâmplă cu Prigojin în aceste momente?

Aeronava care l-a condus pe Evgheni Prigojin de la Rostov la Minsk a putut fi urmărită pe internet. Se pare că, aceasta ar fi făcut un arc pentru a ocoli războiul, astfel că, în ciuda tuturor asigurărilor de securitatea, capcane ar fi putut exista oriunde. Sosirea șefului Wagner a fost confirmată de Aleksandr Lukașenko, care s-a oferit să fie mediator. Potrivit unor informații, Prigojini a fost cazat la un hotel în care nu există ferestre, motivul fiind acela de a evita vânarea lui de către lunetiști.

În contextul politico-social, deși Aleksandr Lukașenko este fericit că se află în mijlocul atenției, acesta nu ar fi foarte încântat de riscurile existente, având în vedere că adăpostește o persoană căutată de mai multă lume influentă.

În tot acest timp, componenții trupei Wagner au de ales trei variante propuse de VladimirPutin, fie că ei se înscriu în aramata și acceptă toate condițiile, fie pleacă acasă, fie sunt trimiși în Belarus. Potrivit unor experți de război, șansele ca ei să accepte condițțile armatei lui Putin și să se subordineze unor oameni mai slab pregătiți decât ei sunt minime, astfel că, ei au de ales între cele două opțiuni rămase.

Sfârșitul lui Putin se apropie?

După rebeliunea inițiată de mercenarii Waggner, în frunte cu Evgheni Prigojin, oficialii de la Kiev și-au exprimat convingerea că regimul lui Putin se apropie de final, dat fiind haousul reieșit în urma nesiguranței exprimată de Moscova, când se afla la un pas să fie atacată.

În viziunea sa, „Cred că a început numărătoarea inversă. Aceasta (Rusia) este o țară teroristă al cărei lider este o persoană care a pierdut legătura cu realitatea. Lumea trebuie să ajungă la concluzia că este imposibil să aibă orice fel de relație serioasă cu această țară”
a declarat Andriy Yermak, cel mai apropiat consilier al președintelui Zelenski.

Mihailo Podoliak, un alt consilier apropiat al președintelui Zelensky, este de acord că există „mai multe grupuri de oameni care doresc să preia puterea în Rusia”. Sistemul construit de dl Putin, de sus în jos și autoritar, a fost, potrivit acestuia, înlocuit de un vid în centrul puterii.

Un alt oficial de rang înalt, care a vorbit sub condiția anonimatului, a mers și mai departe, sugerând că Putin ar fi forțat să îi demită pe ministrul apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major, generalul Valeri Gherasimov, poate ca răspuns la un alt eșec militar.

Înlăturarea celor doi a fost, de altfel, și principala cerere a lui Prigojin și a răzvrătiților Wagner. „Prigojin va obține ceea ce și-a dorit”, a prezis oficialul. „Viața sa politică nu s-a terminat. El nu va rămâne în exil în Belarus”.

Sursa – playtech.ro