Fermele mici şi mijlocii trebuie să investească în tehnologia agricolă modernă

25

În prezent, utilizarea tehnologiei în agricultură este răspândită în mod inegal în Uniunea Europeană, iar fermele mici şi mijlocii au cea mai mare nevoie de investiţii în modernizare, a declarat, joi, Adrian Pintea, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

În opinia sa, Adrian Pintea spune că în 2020 tot fluxul de lucru al agenţiei s-a mutat în mediul electronic.

„Concret, fermierii au depus cererea electronic, APIA a eliberat adeverinţele şi le-a transmis electronic către bănci. S-au emis peste 17.000 de adeverinţe pentru FEGA şi 11.800 pentru FADR. Tot pentru a creşte gradul de digitalizare, anul acesta am implementat semnătura electronică pentru cei mai mulţi dintre angajaţii Agenţiei, astfel încât aceştia să lucreze de acasă. Nu a fost uşor, nici pentru noi, nici pentru fermieri, dar am demonstrat că acest lucru nu este imposibil”, a spus Pintea, în videoconferinţa „Afaceri în agricultură”, organizată de Grupul de presă Bursa.

Acesta a adăugat că este necesară creşterea gradului de utilizare a tehnologiei moderne în agricultură.

„Utilizarea tehnologiei în agricultură e răspândită în mod inegal în UE, fiind necesară creşterea accesului la tehnologie la nivelul fermelor mici şi mijlocii. Cu toate acestea, fermierii români conştientizează tot mai mult nevoia de intensificare a investiţiilor privind modernizarea, restructurarea, inovarea şi diversificarea fermelor şi fac eforturi la identificarea de noi oportunităţi”, a precizat şeful APIA.

Pentru anul acesta există o serie de ajutoare noi de la bugetul de stat pentru sprijinul fermierilor grav afectaţi de pandemie şi de secetă. Este vorba despre ajutoare de stat pentru cei care au înfiinţat culturi în toamna 2019, afectate de secetă, unde au fost depuse deja peste 27.000 de cereri eligibile şi suma plătită a fost de 50 de milioane de lei, precizează Pintea,

Astfel, pentru susţinerea crescătorilor din sectorul avicol au fost depuse 315 cereri, pentru sectorul bovin – 544 de cereri, pentru sectorul suin – 299 de cereri.

„Pentru aceste trei scheme suntem în proces de control administrativ şi ne propunem spre sfârşitul lunii noiembrie să se facă plăţile”, a spus directorul APIA.

În ceea ce priveşte măsura de distilare a vinului în condiţii de criză, au fost depuse 24 de cereri cu o valoare 19 milioane de euro, iar suma a fost plătită în 14 octombrie. Iar pentru măsura 21, care vizează fermierii şi IMM-urile afectate de criza Covid, au fost depuse peste 122.000 de cereri.

„Cererile sunt supuse controlului administrativ şi pe teren. Suntem în procedura de extragere a eşantionului de control de 5%. Plata se va face la până la sfârşitul lunii decembrie, iar aici avem la dispoziţie 150 de milioane de euro fonduri europene”, a continuat Pintea.

În plus, în ceea ce priveşte plăţile în avans, unde România beneficiază de o alocare financiară de 1,943 miliarde de euro, în perioada 16-28 octombrie a fost avizată la plată o sumă de peste 994 milioane de euro pentru 624.472 fermieri, reprezentând peste 75% din numărul total de fermieri.

Ca noutate, anul acesta şi fermierii care sunt în eşantionul de control vor primi plata în avans, a mai spus oficialul APIA.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata