Tradițiile românești de Crăciun i-au creat numai probleme unui austriac. Bărbatul a fost condamnat pentru că a sacrificat porci la domiciliu.
Astfel că, tradițiile de Crăciun i-au creat doar probleme unui fermier austriac. Dacă până mai ieri sacrificatul porcilor la domiciliu nu era o problemă, în prezent se pare că lucurile s-au schimbat și asta a simțit pe pielea lui austriacul în vârstă de 65 de ani. Fermierul pensionat cu jumătate de normă a fost judecat la Graz pentru fraudă și încălcarea Legii privind siguranța alimentară și protecția consumatorilor. Alături de el a fost condamnat și ginerele său, însă și un prieten dintre ai săi.
În plus, bărbatul a recunoscut că a sacrifiat porcii ilegal. De asemenea și cumnatul acestuia și-a mărturist fapta. Clienții care au cumpărat porcul proveneau în mare parte din România. Unul dintre români a cumpărat un porc anul recut, crezând că în cazul fermierului totul era în regulă și organic. Un alt client a declarat că a fost mult bine din punct de vedere financiar să cumpere carne de la fermier, mai ales că era și mai proaspătă decât în magazi potrivit spuselor sale.
„Sănătatea este importantă pentru mine. Credeam că în Austria este permisă sacrificarea“, a precizat un cumpărător din România în fața instanței.
Bărbatul împreună cu ginerele său au fost condamnați la 7 ani de închisoare. suspendare condiționată și amenzi pentru fiecare dintre fermier (7500 de euro) și furnizor (3600 de euro), dar și o amendă condiționată parțială (5400 de euro, jumătate cu suspendare) pentru ginerele său.
Mai mult, sentințele nu sunt definitive și pot fi atacate cu apel
Legislaţia cu privire la protecţia animalelor în timpul sacrificării, (Directiva 93 / 113 C.E. şi Ordinul A.N.S.V.S.A nr. 180 / 2006) stabileşte condiţiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuării acestei operaţiuni.