Firmele de construcții din România nu sunt interesate de lucrările mari

0

Primăriile și Consiliile Județene stau uneori cu proiectele luni bune, fără să găsească pe cineva, dornic să le preia, pentru că firmele de construcții nu sunt interesate de lucrările mari.

Din cauza procedurilor greoaie, din cauza lipsei oamenilor,dar nici valoarea proiectelor nu-i mai convinge pe constructori care au fost obligați prin lege să crească salariul minim la 3 mii de lei.

În județul Brasov, se afla spitalul de Pneumoftiziologie din Sânpetru, care se află într-o stare avansată de degradare.

Laura Bratosin, directorul Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru:” Clădirea are nevoie de reabilitare exterioară în primul rând. Din cauza infiltrațiilor pe la acoperișul defectuos, ea s-a degradat. Și în saloane se va interveni”.

Pentru a cincia oară, în ultimile șapte luni, consiliul Județean Brașov scoate la licitație lucrările de renovare.

Daniel Gligora, administratorul public al județului Brașov: ”De două ori nu s-a prezentat nimeni, o dată una, dar nu a depus oferta și încă o dată au fost două firme interesate și nu s-a depus oferta. Unul dintre motive a fost că ar fi subevaluat devizul proiectului și un alt răspuns a fost faptul că firma respectivă nu avea suficient personal”.

În județul Cluj, Castelul Banffy din Răscruci, așteaptă să fie reabilitat. Banii de la Uniunea Europeană sunt deja puși la dispoziție, însă nimeni nu se prezintă la licitația deschisă de o luna de Consiliul Județean.

”Sunt lucrări specifice, nu e o lucrare simplă. Pierdem banii, Poate ne orientăm și pe o licitație internațională,” spune Valentin Jucan, purtător de cuvânt Consiliul Județean Cluj.

Un primar din comună Apata caută de un an o firma care să asfalteze drumurile din localitate.

”Aici este și școală, dispensarul, farmacia, din păcate nu a depus nicio firma oferta. Acum am reluat licitația. Zic că e și lipsa de oameni, de forță de muncă. Nu mai sunt oameni care să lucreze pe utilaje”, ne spune Leszlo Boboni, primar.

De cealaltă parte, constructorii se plâng de colaborarea greoaie cu statul. Iar economiștii le dau dreptate.

”Studiile de fezabilitate nu sunt actualizate, sunt cu cursuri valutare vechi, prețuri vechi. Impozitele au crescut, taxele au crescut, utilitățile s-au scumpit foarte mult, dar toate proiectele guvernamentale nu au ținut cont și nu au actualizat prețurile”, spune Dab Faur administratorul unei firme de construcții.

Lucian Fanea, economist:” În plus e o lipsa acută de forță de muncă în acest domeniu, chiar de muncitori necalificați, ce să mai vorbim de muncitori calificați și atunci firmele se axează pe proiecte mai mici unde nu sunt implicate costuri sau forță de muncă numeroasă.”

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close