Fostul premier israelian speră că va forma o majoritate împreună cu aliații

De Jurnalul Național Actuale Externe 172 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu a precizat miercuri, 2 noiembrie, că este aproape de „o mare victorie”. Anunțul a venit în situația în care alegerile legislative l-au plasat pe el și aliații săi pe calea întrunirii unei majorități.

Benjamin Netanyahu revine la putere? Fostul premier israelian speră că va forma o majoritate împreună cu aliații

Fostul premier a transmis un mesaj special susținătorilor său care s-au adunat la Ierusalim. Mai exact, Benjamin Netanyahu a afirmat că este aproape de o mare victorie, după ce alegerile legislative au plasat partidul său, Likud, şi aliaţii săi pe calea întrunirii unei majorităţi.

„Suntem aproape de o mare victorie. Am experienţa, am făcut alegeri, trebuie să aşteptăm rezultatele finale, dar drumul nostru, cel al Likudului, s-a dovedit a fi cel corect, suntem aproape de o mare victorie. Nu ştim încă rezultatele, dar dacă rezultatele sunt ca cele ale sondajelor din aceasta seară, voi forma un guvern naţional pentru toţi cetăţenii Israelului”, a precizat Benjamin Netanyahu, potrivit informațiilor transmise de afp.com

La rândul său, prim-ministrul în exerciţiu Yair Lapid a adăugat că „trebuie să aşteptăm rezultatele finale”, pentru că „nimic nu este decis” la alegerile legislative din Israel.

Menționăm că Netanyahu a pierdut anul trecut puterea în favoarea unei coaliţii conduse acum de centristul Yair Lapid.

Conform sursei precizate, proiecţiile canalelor israeliene plasează Likud-ul pe primul loc la alegerile legislative cu aproximativ 30 de locuri, înaintea partidului Yesh Atid al lui Lapid, cu aproximativ 24 de locuri.

Coaliția lui Benjamin Netanyahu este formată din Likud (naționalist), Partidul Național Sionist/Puterea Evreilor (extrema dreaptă), SHAS (ultra-ortodox sefard/oriental) și Unitatea Torei (ultra-ortodox așkenaz).

Cetățenii din Israel și-au ales recent grupurile politice care îi vor reprezenta în parlament

Menționăm că declarația lui Benjamin Netanyahu a venit în situația în care partidul său, Likud, a câștigat scrutinul parlamentar, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de urne.

În plus, unele proiecţii au indicat că blocul politic de dreapta ar putea obţine majoritate în Knesset, respectiv Parlamentul israelian.

Israelienii au mers marţi, 1 noiembrie, la secțiile de vot pentru a-și alege reprezentanții parlamentului. Trebuie precizat că acesta a fost al cincilea scrutin într-o perioadă de circa trei ani şi jumătate şi care ar putea marca revenirea la putere a fostului premier Benjamin Netanyahu.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a transmis că au fost desfășurați aproximativ 18.000 membri ai forţelor de securitate în ziua alegerilor, în situația în care erau așteptați la urne aproximativ 6,8 milioane de alegători.