Fostul vicepreședinte Mike Pence urmează să lanseze candidatura la președinția SUA

De Jurnalul Național Externe Politică 119 citiri
5 min citire
Organismele de știri din SUA raportează că Pence își va anunța campania pe 7 iunie, pornind de la lupta cu fostul șef Donald Trump.

Fostul vicepreședinte al Statelor Unite, Mike Pence, este așteptat să-și anunțe oficial campania prezidențială la începutul lunii iunie, punându-l în competiție cu vechiul său șef, fostul președinte Donald Trump.

Miercuri, instituțiile de știri din SUA, inclusiv Associated Press și Reuters, au raportat că Pence își va lansa oferta pentru Casa Albă pe 7 iunie în statul Iowa, citând surse familiare cu planurile sale.

În timp ce Pence și-a prezentat munca în administrația Trump, el a avut o relație tensionată cu Trump însuși. „Timp de patru ani, am avut o relație de lucru strânsă”, a scris Pence în cartea sa, Așa că ajută-mă, Dumnezeu. „Nu s-a terminat bine.”

Pence l-a criticat pe Trump pentru retorica sa pe 6 ianuarie 2021, când o mulțime de susținători ai lui Trump a luat cu asalt Capitoliul SUA în încercarea de a răsturna alegerile prezidențiale din 2020.

O comisie a Congresului care investighează revolta a spus că a auzit mărturii conform cărora Trump a comentat aprobator atunci când membrii mafiei l-au chemat să-l spânzure pe Pence pentru că a refuzat să participe la un plan de respingere a voturilor colegiului electoral.

De atunci, Pence a denunțat retorica lui Trump drept „nesăbuită” și a spus că „istoria îl va judeca” pe fostul președinte.

Un câmp primar aglomerat

Planurile raportate de Pence vor adăuga un alt nume listei tot mai mari de candidați care îl provoacă pe Trump, actualul favorit, pentru nominalizarea republicană la alegerile din 2024.

Candidatul partidului se va confrunta la alegerile generale cu candidatul democrat, cel mai probabil președintele Joe Biden.

Printre cei care luptă pentru nominalizarea republicană se numără guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, considerat pe scară largă drept cel mai serios contestator al lui Trump. El și-a anunțat campania într-un eveniment de pe Twitter, săptămâna trecută.

De asemenea, fostul guvernator al New Jersey, Chris Christie, este de așteptat să-și anunțe campania prezidențială săptămâna viitoare, potrivit unor surse citate de știrile din SUA. Asemenea lui Pence, Christie a avut legături strânse cu Trump – a servit ca consilier în campania sa electorală în 2016 – înainte de a deveni unul dintre criticii fostului președinte.

Alți candidați includ senatorul american Tim Scott, fostul guvernator al Arkansas Asa Hutchinson, antreprenorul Vivek Ramaswamy și fostul guvernator al Carolinei de Sud Nikki Haley, care a servit și ca ambasador al Națiunilor Unite sub Trump.

Cu toate acestea, sondajele au arătat că Trump își menține un avantaj considerabil față de contestatorii săi republicani. Într-un sondaj al sondajelor care clasifică candidatii republicani, RealClearPolitics a descoperit că Pence atrage doar aproximativ patru procente din sprijinul alegătorilor republicani, în comparație cu cei 53 la sută ale lui Trump.

Cifrele lui Christie s-au înregistrat la aproximativ 1% sau mai puțin.

Acreditări conservatoare

Pence, un creștin evanghelic și conservator social, a slujit în Camera Reprezentanților SUA din 2001 până în 2013 și ca guvernator al Indianei din 2013 până în 2017.

El a căutat să se prezinte ca o figură mai echilibrată și mai conservatoare decât Trump, care rămâne implicat într-o serie de scandaluri și probleme juridice. Pence și-a exprimat sprijinul pentru interzicerea avortului la nivel național, dar a avertizat și împotriva opoziției de extremă-dreaptă pentru sprijinirea Ucrainei, care este implicată în conflict cu Rusia după invazia pe scară largă a acesteia din urmă în 2022.

Rămâne de văzut dacă mesajul lui Pence va ajunge la alegătorii primari republicani, unii dintre ei numind furia lui Pence pentru că a refuzat să acţioneze conform afirmaţiilor lui Trump potrivit cărora „alegeri trucate” l-au costat victoria în cursa din 2020.

Vorbind la o convenție a Asociației Naționale a Puștilor (NRA) în aprilie, Pence a urcat pe scenă pentru a huidui din partea publicului.

Sursa – www.aljazeera.com