Giganții bancari americani promit 30 de miliarde de dolari pentru a susține First Republic Bank

Liderii celor mai importante agenții financiare din SUA spun că mișcarea este „bine-venită” pe fondul temerilor că creditorii din California ar putea fi aproape de colaps.

Cele mai mari bănci din Statele Unite au decis să susțină First Republic Bank într-un efort de a atenua temerile că creditoarea regională ar putea fi următorul domino care va cădea după al doilea cel mai mare colaps bancar din istoria SUA.

Acțiunile băncii paralizate din California au redus pierderile anterioare pentru a tranzacționa mai sus pe Wall Street, joi, în urma rapoartelor că ar putea primi o infuzie de fonduri de la unele dintre cele mai importante instituții financiare ale țării.

Un grup de 11 bănci private din SUA, inclusiv Bank of America, Citigroup și JPMorgan Chase, au anunțat de atunci că vor depune 30 de miliarde de dolari în First Republic.

Mișcarea a fost salutată de șefii Departamentului Trezoreriei SUA, Rezervei Federale, Corporației Federale de Asigurare a Depozitelor și Controllerului Monedei.

„Această demonstrație de sprijin din partea unui grup de bănci mari este binevenită și demonstrează rezistența sistemului bancar”, au spus aceștia într-o declarație comună.

Washingtonul s-a luptat pentru a preveni o criză financiară în urma prăbușirii rapide a Băncii Silicon Valley la sfârșitul săptămânii trecute, după ce a experimentat o rulare tradițională a băncilor, în care deponenții s-au grăbit să-și retragă fondurile dintr-o dată.

A fost al doilea cel mai mare colaps bancar din istoria SUA după eșecul din 2008 al Washington Mutual. Și sângerarea financiară a continuat cu prăbușirea ulterioară a Băncii Signature din New York în weekend.

La rândul său, First Republic Bank a anunțat duminică că și-a întărit sănătatea financiară prin obținerea accesului la finanțare de la Rezerva Federală a SUA și JPMorgan Chase.

Cu toate acestea, Casa Albă și alte agenții federale au monitorizat cu atenție evoluțiile de la First Republic și alte bănci mai mici după acțiunile de protejare a deponenților în urma prăbușirii Băncii din Silicon Valley, a declarat marți un oficial de la Casa Albă agenției de presă Reuters.

First Republic a fost una dintre băncile care au fost supuse mai multor stres pe fondul îngrijorărilor legate de o nouă rulare a unei bănci regionale și de o schimbare semnificativă a depozitelor către bănci mai mari.

Planul de salvare executat pentru First Republic previne preluarea totală a băncii de către o instituție mai mare, ceea ce ar fi fost în contradicție cu o forță amplă a Casei Albe împotriva concentrării excesive în alte sectoare din SUA.

Fed și-a subliniat, de asemenea, sprijinul general pentru sectorul bancar, spunând: „Ca întotdeauna, Rezerva Federală este pregătită să ofere lichidități prin fereastra de reduceri tuturor instituțiilor eligibile”.

Anunțul de joi a venit la doar câteva ore după ce secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a încercat să-i asigure pe legislatorii americani că sectorul bancar al țării a rămas „solid” în ciuda recentelor eșecuri bancare.

Yellen este primul oficial din administrația președintelui Joe Biden care se confruntă cu legislatorii cu privire la decizia de a proteja banii neasigurați la băncile Silicon Valley și Signature.

„Pot să îi asigur pe membrii comitetului că sistemul nostru bancar este solid și că americanii se pot simți încrezători că depozitele lor vor fi acolo atunci când au nevoie de ele”, a spus ea în timpul unei audieri a Comisiei de finanțe în Senat, joi dimineață.

„Acțiunile din această săptămână demonstrează angajamentul nostru hotărât de a ne asigura că sistemul nostru financiar rămâne puternic și economiile deponenților rămân în siguranță.”

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata