Grupare de cămătari din Mureş, destructurată

Doi bărbaţi, de 25 şi 37 de ani, şi o femeie, de 34 de ani, cele trei persoane sunt din oraşul Ungheni, judeţul Mureş,  acestia au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, acuzaţi de cămătărie şi şantaj.

Inculpaţii, in decursul timpului, acordau unor persoane sărace împrumuturi cu dobânzi foarte mari,  imprumuturi pe care aceştia nu le mai puteau plătii, iar in cele din urmă, erau obligaţi să le achite din alocaţii sau ajutoare sociale sau chiar să-şi oblige copii la cerşit.

Din anul 2015 şi până in prezent, pe raza oraşului Ungheni, judeţul Mureş, un bărbat şi concubina sa au început să desfăşoare activităţi de acordare de împrumuturi cu dobândă, la început, câtorva membri ai comunităţii, mai apoi  la aproape toată localitatea, activitate devenită din ce în ce mai organizată şi din care obţineau venituri impresionante, precizează un comunicat al DIICOT.

Cei doi concubini au început să ofere ajutor bănesc vecinilor, persoanelor foarte sărace din cadrul comunităţii şi nu numai, percepând astfel, dobânzi între 35-50% din suma împrumutată, fiind vorba, iniţial, despre sume de la câteva zeci de lei până la 100 lei.

La început, aceste sume le erau restituite în termen de o lună de zile, dar bine calculate, de cele mai multe ori, la data la care persoanele primeau banii cu titlu de alocaţii pentru copii, ajutoare de la primărie şi alte indemnizaţii de acest gen.

Dar după ceva timp, cei doi concubini şi-au modificat regulile de acordare a acestor împrumuturi, în aşa fel încât câştigul lor să fie cât mai rapid şi în cuantum cât mai mare.

Bărbatul se ocupa de oferirea acestui gen de „ajutor” persoanelor care oricum nu aveau destui bani pentru un trai decent, pe care le atrăgea în astfel de înţelegeri oferindu-le împrumuturi cu dobândă variabilă, în funcţie de persoană şi de suma împrumutată, respectiv dobânzi cuprinse între 35% şi 100% din suma împrumutată, pe un termen de o lună de zile.

In acest fel, victimele erau chemate la domiciliul inculpailor, unde se stabileau condiţiile împrumutului şi se înmânau banii, după care inculpata, singura care avea educaţia şcolară necesară, nota într-un caiet de datorii persoana împrumutată, suma dată, dobânda aferentă şi perioada împrumutului.

Dat, la data scadentă sau înainte de această dată, cei doi concubini atenţionau persoanele împrumutate că trebuie să le restituie atât banii, cât şi dobânda, iar în cazul în care datornicii spuneau că nu dispun de sumele respective, interveneau ameninţările cu aplicarea unor corecţii fizice sau cu dublarea sumei datorate. În cazul în care nu restituiau banii, ameninţările erau uneori puse în practică cu ajutorul celuilalt bărbat inculpat sau a altor rude.

Împrumuturile acordate au devenit atât de împovărătoare pentru unele dintre victime, încât acestea nu reuşeau să le mai restituie, căci la fiecare termen depăşit, cei doi concubini dublau suma datorată.

Astfel, inculpaţii ajungeau să apeleze la şantaj pentru a-şi recupera banii împrumutaţi şi câştigul scontat, în sensul că cereau datornicilor, de obicei sub ameninţare, să meargă cu ei la un notar şi să le cedeze toate veniturile obţinute cu titlu de alocaţie pentru copii, ajutor pentru persoane sărace sau alte asemenea indemnizaţii primite de la stat, pe o perioadă cuprinsă între 12 – 18 luni.

Suma câştigată de către inculpaţi ajungea să fie şi de 4 -10 ori mai mare decât suma ce o aveau de restituit datornicii, care erau aduşi într-o stare de dependenţă totală.

Astfel, s-a ajuns la situaţii în care persoanele vătămate şi-au exploatat proprii copii, prin obligarea la practicarea cerşetoriei de la vârste foarte fragede, pentru obţinerea unor venituri din care să trăiască întreaga familie, dar şi pentru a acoperi datoriile către membrii acestei grupări.

La propunerea DIICOT, Tribunalul Mureş a decis, vineri, arestarea preventivă a celor trei inculpaţi pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul BCCO Târgu Mureş şi al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Regele Ferdinand I” Târgu Mureş.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata