Grupul MOL a înregistrat, în trimestrul trei, o revenire puternică faţă de trimestrul precedent

0 2

Rezultatul operaţional CCS EBITDA al grupului MOL a înregistrat, în trimestrul trei, o revenire puternică faţă de trimestrul precedent, şi a ajuns la 610 milioane de dolari, cu 12% mai mic comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat al companiei.

“În contextul pandemiei şi al crizei economice, rezultatul operaţional CCS EBITDA a înregistrat o revenire puternică faţă de minimele din T2 şi a ajuns la 610 milioane dolari în T3 2020, cu doar 12% mai mic faţă de performanţa avută în aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest rezultat a adus valoarea EBITDA T1-T3 la 1,5 miliarde USD, cu 14% sub nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce indică posibilitatea ca rezultatul EBITDA la nivelul întregului an 2020 să se situeze la limita superioară a intervalului stabilit ca ţintă orientativă, la aproximativ 1,9 miliarde USD”, se arată în comunicat.

În această perioadă de referinţă, fluxul de numerar liber simplificat a crescut la 306 milioane dolari, pe fondul unei discipline continue a cheltuielilor de capital (CAPEX), aducând valoarea totală a fluxului de numerar liber simplificat de la începutul anului şi până în prezent la 662 milioane dolari, cu 42% mai mult comparativ cu primele trei trimestre ale anului trecut. Cheltuielile de capital din resurse proprii au scăzut cu 33% în primele trei trimestre, reflectând un control puternic asupra cheltuielilor de capital (CAPEX) precum şi o încetinire generată de COVID-19.

“Câştigurile şi-au revenit puternic în trimestrul al treilea faţă de cele mai scăzute din T2, ceea ce ne va permite probabil să livrăm un rezultat EBITDA la nivelul întregului an 2020 situat la limita superioară a intervalului stabilit ca ţintă orientativă, de aproximativ 1,9 miliarde USD. Toate segmentele de afaceri au generat un flux de numerar liber pozitiv până acum în acest an, în pofida pandemiei, o dovadă clară a solidităţii şi rezilienţei operaţiunilor noastre. Segmentul Consumer Services s-a remarcat înregistrând o nouă valoare record a rezultatului EBITDA la nivel trimestrial, în T3, dar şi celelalte segmente au performat relativ bine, în pofida deprecierii preţurilor la materiile prime şi a marjelor: segmentul Upstream a beneficiat de achiziţia câmpului petrolifer ACG, în timp ce segmentul Downstream s-a îmbunătăţit pe baza disponibilităţii remarcabile a activelor şi a randamentului mai ridicat al rafinăriilor. Cu toate acestea, trebuie să rămânem vigilenţi, deoarece pandemia nu s-a terminat încă, iar lunile următoare ar putea să ne pună din nou la încercare pe toţi”, a afirmat Zsolt Hernadi, CEO şi Chairman al MOL.

De asemenea, producţia pe segmentul Upstream a crescut cu 8% comparativ cu precedentul trimestru, la 126.900 barili / zi şi a fost cu 18% mai mare faţă de acelaşi trimestru al anului precedent.

“Rezultatul EBITDA pentru segmentul Upstream în intervalul T1-T3 a fost în mod clar influenţat masiv de impactul negativ al preţurilor, în contextul unei cotaţii semnificativ mai reduse a ţiţeiului (Brent a scăzut cu 37% faţă de perioada similară a anului trecut, la 41 USD / bbl) şi a preţurilor practicate pentru gazele naturale (-34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut). Rezultatul operaţional CCS EBITDA pentru segmentul Downstream a avut o revenire puternică şi aproape s-a dublat faţă de nivelul scăzut din Q2, însă a rămas cu 26% sub rezultatul înregistrat în aceeaşi perioadă a lui 2019, din cauza marjelor de rafinare reduse şi a marjelor din petrochimie care au fost uşor mai scăzute”, mai spun reprezentanţii companiei petroliere.

Aşadar, Grupul MOL este o companie de petrol şi gaze internaţională integrată, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 40 de ţări, o forţă de lucru formată din 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. Activităţile de explorare şi producţie ale Grupului MOL sunt susţinute de o experienţă de peste 75 de ani în domeniul hidrocarburilor. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 9 ţări, iar cele de explorare în 14 ţări. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două combinate petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia.

Compania are o reţea de 1.940 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Est, dintre care 234 în România.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x